Stručnjaci objasnili kako se britanski par mogao otrovati novičokom

Foto: EPA, Facebook

ČETIRI mjeseca nakon trovanja bivšeg ruskog tajnog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri, istražitelji u Salisburyju vode utrku s vremenom kako bi pronašli uzrok trovanja još dvoje ljudi nervnim otrovom novičokom, u slučaju koji je izazvao nove napetosti između Londona i Rusije.

Muškarac u dobi od 45 godina i žena u dobi od 44, smješteni u bolnici u kritičnom stanju, izloženi su otrovu "nakon što su dirali kontaminirani predmet", objavila je londonska policija, koja još ne zna je li riječ o istom izvoru trovanja kao i u slučaju Skripalja i njegove kćeri Julije 4. ožujka.

Otrov im je mogao proći kroz kožu

"To bi mogla biti šprica, mali kirurški paketić (...) koji je lako mogao proći nezamijećeno", rekao je stručnjak za kemijsko oružje Hamish de Bretton-Gordon.

Po jednom znanstveniku koji radi za britansku vladu, "novičok je toliko otrovan da može proći  kroz kožu i ne treba biti progutan (da bi djelovao)".

Istražitelji provode "sustavnu i pozornu pretragu nekoliko mjesta" kako bi pronašli taj predmet, kazala je policija. Šest mjesta na kojima je taj par bio potkraj prošlog tjedna zatvoreno je za javnost. U četvrtak je evakuirano sklonište za beskućnike u kojem boravi otrovana žena, Dawn Sturgess. Građanima je savjetovano da ne diraju nepoznate predmete.

Rizik za javnost je "malen", tvrdi Engleska agencija za javno zdravlje.

Britanci ponovno napali Ruse, oni im žestoko odgovorili

Slučaj je ponovno izazvao napetosti u odnosima između Londona i Moskve.

Konzervativni zastupnik Tom Tugendhat, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora donjeg doma britanskog parlamenta, ocijenio je za BBC da je korištenje neurotoksičnog agensa u civilnom području "ratni zločin".

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kritizirala je u četvrtak "prljave političke igre koje su započele neke snage u Londonu", pozivajući britansku vladu da se ispriča.

Rusko veleposlanstvo u Londonu ocijenilo je da je britansko stajalište "zabrinjavajuće" i podsjetilo da je Rusija predložila zajedničku istragu događaja u Salisburyju na samom početku te da ta ponuda još vrijedi. "Umjesto da surađuje, London radije stvara zbrku i straši vlastite građane", ocijenilo je veleposlanstvo na Twitteru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.