Strani mediji raspisali se o "golemim kaznama" za turiste na Hvaru

Foto, Screenshot: Facebook, DW

TABLE s popisom kazni za neprimjereno ponašanje postavljene na Hvaru završile su i u stranim medijima.

>> Novi hvarski gradonačelnik uveo rekordne globe: Za šetnju bez majice kazna i do 500 eura

>> VELIKA ANKETA Jesu li turisti stvarno prešli granicu ili Hrvati cmolje bez razloga?

Britanski Daily Mail piše kako se Hvar odlučio obuzdati turiste prijeteći im visokim kaznama.

Kazne za neprimjereno ponašanje do 700 eura

Podsjetimo, tko šeta bez majice platit će i do 500 eura, one koji se odluče gradom prošetati u kupaćima globit će do 600 eura, a za jelo i piće na javnoj površini kazna može biti i do 700 eura.

"Uštedite vaš novac i uživajte u Hvaru", poruka je gradonačelnika Rikarda Novaka, koji smatra da je bio krajnji potez za uvođenje ovako drastičnih mjera.

Daily Mail navodi i Novakovu izjavu kako mladi "povraćaju po gradu, mokre na svakom kutku, hodaju bez majica... puzeći na sve četiri ili bez svijesti". "Mladi turisti su dobrodošli ali morat će se naučiti ponašati", izjavio je Novak, a prenio Daily Mail.

U članku o Hvaru podsjećaju na 20-godišnju Sarah Lee-Anne Reid iz Sjeverne Irske koja je u svibnju umrla na Hvaru nakon zastoja srca. Ona je pronađena bez svijesti 26. ožujka u 21:30.

Sodoma i Gomora

Agencija AFP piše o tome kako su britanski tabloidi ranijih su godina pisali o Hvaru kao o "mjestu Sodome i Gomore".

Prenio je to i njemački Deutsche Welle koji piše kako kristalno čista voda Jadranskog mora privlači turiste - ljubitelje plaža ali i one koji vole zabavu do zore. Ističu kako je jadranska obala s više od tisuću otoka i otočića pravi raj za turiste.

Kažnjavanje podijelilo javnost

Hvarska odluka o kažnjavanju turista zbog neprikladnog odijevanja kao i jela i pića na javnom prostoru, podijelila je javnost, kako u Hrvatskoj, tako i izvan nje, barem ako je za suditi prema komentarima na članak u Daily Mailu.

>> VELIKA ANKETA INDEXA Većina se slaže s kaznama za turiste: "Seri po parku u Njemačkoj, da vidimo"

Dok jedni odobravaju ovakvu odluku argumentirajući ju iskustvima koja su ponijeli ranijih godina s hrvatske obale, drugi osuđuju nemogućnost "pravog" odmora na Jadranu i pozivaju se na ljudska prava turista.

Uz Hvar je i Novalja

Osim Hvara, u članku je naveden i primjer Novalje na Pagu, draga čiji se gradonačelnik Ante Dabo također žalio na mlađe turiste. On je, piše Deutsche Welle, upozorio na ponašanje turista koje je nazvao "primitivizmom, golotinjom i pijanstvom".

>> PIŠANJE PO CRKVI, TANGE I MIŠIĆAVI DILERI Gradonačelnik Novalje protiv turista

>> ZAŠTO NA ZRĆU NE VOLE TURISTE? "Bio sam na Ibizi, tamo razularene Engleze drže ograđene žicom"

Poput Hvara, i Novalja je postala omiljena odrednica mlađih turista zbog ljetnih zabava koje nudi. U članku se još navodi kako je turizam bitan za Hrvatsku, koju godišnje posjeti gotovo 16 milijuna turista, što je gotovo četiri puta više od broja stanovnika. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.