Strani mediji raspisali se o aferi Patergate

Foto/Screenshot: Ivica Galovic/PIXSELL/Financial Times, Xinhua

O VELIKOJ špijunskoj aferi koja je uzdrmala odnose Hrvatske i Slovenije jučer je pisao i međunarodni poslovni list Financial Times.

Dopisnica Valerie Hopkins iz Kotora izvještava za FT da je Slovenija pozvala svoju veleposlanicu u Zagrebu na konzultacije, kao i hrvatskog veleposlanika u Ljubljani na razgovor, dok je slovenski premijer Marjan Šarec hitno sazvao vijeće za nacionalnu sigurnost.

Zanimljivo je da i FT piše kako je ova afera nazvana "hrvatski Watergate". U nastavku članka objašnjava se kako su odnosi dviju zemalja već dulje vrijeme pogoršani zbog spora oko morske granice, odnosno slovenskog zahtjeva za pristupom otvorenom moru i pravima na ribarenje u spornom Piranskom zaljevu. Slovenija je zbog toga godinama blokirala hrvatski pristup Europskoj uniji, sve dok Hrvatska nije pristala na međunarodnu arbitražu u Haagu.

Financial Times: Slovenci optužuju za špijuniranje, Hrvati sve odbacuju

No Hrvatska se povukla iz arbitražnog postupka, piše FT, 2015., nakon što je snimka u kojoj slovenski sudac na arbitražnom sudu i slovenska predstavnica pred sudom raspravljaju o postupku, piše FT i u nastavku navodi kako je slovenski televizija prošli tjedan izvijestila da su upravo hrvatske obavještajne službe došle do snimke prisluškivanog razgovora. Hrvatska vlada, međutim, "najodlučnije i u potpunosti odbacuje sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske vlade na slovenske medije".

FT potkrepljuje tvrdnju o lošim odnosima Hrvatske i Slovenije podacima iz nedavne ankete Europskog vijeća za međunarodne odnose, prema kojima su slovenski političari najviše razočarani upravo Hrvatskom od svih članica EU-a u posljednje dvije godine. Isto tako, navodi se prema anketama, više od trećine Hrvata nema povjerenja u Sloveniju. 

Istraživačica na Sveučilištu Sussex Tena Prelec komentirala je za FT kako se Slovenija i Hrvatska, ako žele biti "relevantnije na EU pozornici", moraju prestati prepucavati i surađivati. 

FT također povezuje aferu između Slovenije i Hrvatske s onom koja je odjeknula prošlog mjeseca između Hrvatske i Bosne i Hercegovine zbog optužbi bosanskog ministra za sigurnost da su hrvatske tajne službe skovale zavjeru kako bi diskreditirale BiH, lažno je predstavljajući kao utočište za teroriste. Glavna tužiteljica BiH Gorana Tadić otvorila je istragu o pokušaju vrbovanja radikalnih islamista koji bi podmetnuli oružje u bosansku džamiju, no zatvorila je slučaj nakon kratke istrage.

Zanimljivo, FT ne navodi drugi element afere sa Slovenijom, odnosno snimljeni i objavljeni razgovor hrvatskog patera Ivana Tolja, predstavnika Styrije u Hrvatskoj, s neimenovanim direktorom međunarodne medijske kompanije, u kojem Tolj pokušava zaustaviti objavljivanje slovenskog članka o navodnom hrvatskom prisluškivanju Slovenaca. Upravo je objava tog razgovora izazvala žestoku reakciju službene Ljubljane. 

Xinhua: Slovenija i Hrvatska vode spor oko granice od raspada Jugoslavije

O aferi Patergate jučer je pisala i kineska novinska agencija Xinhua, koja također navodi kako hrvatska vlada i predsjednica odbacuju slovenske optužbe o pokušaju utjecaja na slovenske medije i zaustavljanja izvještaja o aktivnostima hrvatskih špijuna u Sloveniji. 

Xinhua prenosi i izjavu hrvatske SOA-e kako su tvrdnje da je SOA prisluškivala slovenskog suca i dužnosnicu tijekom arbitražnog postupka 2015. "netočne i tendenciozne konstrukcije". Prenosi i priopćenje iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da ''predsjednica Republike nije te nikada ne bi ni tražila da se neka tema povuče iz slovenskih medija, ni izravno, ni preko posrednika". 

Kineska agencija također ukratko prepričava granični spor oko Piranskog zaljeva između Slovenije i Hrvatske koji traje još od raspada Jugoslavije. U članku se navodi kako je Hrvatska odbacila odluku arbitražnog suda iz 2017., prema kojoj Slovenija dobiva većinu zaljeva i izravan pristup međunarodnim vodama. Hrvatska se pritom pozvala na članak 60 Bečke konvencije, prema kojem je otkazivanje međunarodnog sporazuma dozvoljeno u slučaju teškog kršenja od druge strane. Slovenija, piše Xinhua, ipak i dalje inzistira da se odluka arbitražnog suda poštuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.