Strane agencije: Hrvatska zaštitila žene usprkos Crkvi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

VODEĆE svjetske agencije Reuters, Associated Press i Agence France-Presse javljaju da je Hrvatska ratificirala Istanbulsku konvenciju.

Žestok otpor ekstremne desnice i Katoličke crkve

"Hrvatski zastupnici izglasali su međunarodnu konvenciju o pravima žena unatoč žestokom otporu i prosvjedima ekstremne desnice i Katoličke crkve", piše Associated Press.

Dodaju da je sabor izglasao Istanbulsku sa 110 glasova za te 30 protiv, a dodaju i da je to izazvalo podjele u vladajućem konzervativnom HDZ-u.

"Protivnici u tvrdoj katoličkoj zemlji  tvrdili su da Konvencija indirektno legalizira gay brakove i daje prava transrodnim osobama", navodi Associated Press.

Spominju i jučerašnji prosvjed u Splitu na kojem je, pišu, dio prosvjednika uzvikivao borbeni slogan hrvatskog nacističkog režima iz vremena Drugog svjetskog rata.

I Reuters spominje prosvjede "konzervativaca koji vjeruju da Konvencija ugrožava obiteljske vrijednosti u dominantno katoličkoj zemlji".

Kažu da protivnici Istanbulske tvrde da ne podupiru nasilje u obitelji, ali da odbacuju definiciju roda za koju vjeruju da utire put uvođenju transseksualnosti i transrodnosti kao zasebnih kategorija.

Oporba spasila Plenkovića

Reuters spominje i vladinu interpretativnu izjavu za koju pišu kako su je donijeli da bi umirili protivnike.  Prenose i Plenkovićevu izjavu da nema pravne obveze da se uvede treći spol, promijeni definicija braka ili obrazovni program.

Pišu i da su neki zastupnici iz Plenkovićeve konzervativne koalicije glasali protiv Istanbulske konvencije, ali da je oporba osigurala da se Konvencija ipak usvoji.

I oni spominju Crkvu i konzervativne grupe kao glavne protivnike Konvencije za koju kažu da ju je već ratificirao niz zemalja Europske unije.

Osim splitskog, prisjetili su se i zagrebačkog prosvjeda protiv Istanbulske, a spomenuli su i da su konzervativne grupe najavile da će tražiti referendum kako bi prisilile vladu da ipak odbaci Konvenciju, no da su neki ustavni stručnjaci poručili da bi Ustavni sud, ako se potpisi i skupe, mogao odbaciti referendum o međunarodnom sporazumu koji se tiče ljudskih prava.

"Biskupi su nagovarali zastupnike da ne glasaju za ratifikaciju"

Agence France-Presse također spominje da je hrvatski parlament "donio sporazum koji štiti žene unatoč protivljenju snažne Katoličke crkve''.

Podsjećaju da je Istanbulska konvencija Vijeća Europe prvi obvezujući instrument da se spriječi i suzbije nasilje nad ženama, silovanje u braku i sakaćenje ženskih spolnih organa.

Navode i da protivnici Konvencije tvrde da "promovira ono što oni zovu 'rodnom ideologijom' koja potkopava tradicionalne vrijednosti".

Pišu da se Plenković suočio s opozicijom s desnog krila vlastite stranke, dok su biskupi nagovarali zastupnike da ne glasaju za ratifikaciju, nazivajući Konvenciju herezom.

Spominju i prosvjede, a navode i da su gotovo 90 posto stanovnika Hrvatske katolici te da Katolička crkva igra važnu ulogu u društvu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.