KORONAVIRUS U SVIJETU

Stopa samoubojstva u Japanu tijekom drugog vala korone skočila 16 posto

Ilustracija: EPA

STOPE samoubojstava u Japanu skočile su u drugom valu pandemije covida-19, posebno među ženama i djecom, iako su bile pale u prvom valu kad je vlada dijelila podršku s tiskanim materijalima, pokazalo je istraživanje.

Stopa samoubojstava u srpnju i listopadu porasla je 16 posto u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana, što je veliki preokret u odnosu na veljaču i lipanj kad je bila u padu od 14 posto, pokazuje studija koju su proveli Sveučilište za znanost i tehnologiju u Hong Kongu i Tokijski gradski institut za gerontologiju.

"Pandemija znatno utječe na psihološko zdravlje djece, adolescenata i žena, posebno domaćica", napisali su autori u studiji objavljenoj u časopisu Nature Human Behaviour.

Stopa samoubojstava za žene skočila je za 37 posto

Na pad samoubojstava utjecale su državne subvencije, smanjeno radno vrijeme i zatvaranje škola, pokazalo je istraživanje.

Stopa samoubojstava za žene skočila je za 37 posto, što je oko pet puta više od muškaraca, jer je produljena pandemija naštetila industrijama u kojima dominiraju žene, povećavajući teret majkama koje rade, a nasilje u obitelji je raslo, navodi se u izvješću.

Stopa samoubojstava kod djece u drugom valu porasla je 49 posto, kada su škole zatvorene u cijeloj zemlji.

U Japanu je u deset prefektura kao i u Tokiju proglašeno izvanredno stanje kako bi se zaustavilo ponovno oživljavanje pandemije covida-19.

Ministar upravne i regulatorne reforme Taro Kono rekao je da su mnogi ljudi počinili samoubojstvo jer su ostali bez posla, izgubili su prihode i nisu vidjeli nadu.

"Moramo uspostaviti ravnotežu između upravljanja covidom-19 i upravljanja gospodarstvom", rekao je Kono.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.