Što stoji iza Marićevog oštrog istupa pred Berošem?

Screenshot: Sabor

DANAS je govor ministra financija Zdravka Marića, koji je održan na saborskom odboru za financije pred ministrom zdravstva Vilijem Berošem, glasno odjeknuo u javnosti.

> Marić pred Berošem održao žustar govor pun kritika, mislio da nema kamera

Marić je, naime, mislio da nema kamera pa je govorio prilično otvoreno. Čak je u jednom trenutku rekao da je dobro da na sastanku nema kamera ustvrdivši da se može slobodnije pričati.

"Meni se jako sviđa da smo ovdje, da nemamo kamera, da možemo krajnje biti otvoreni", dodao je.

 

Što je Marić rekao na odboru pred Berošem?

"Nije jednostavno nama razgovarati, a imate situaciju potencijalnog prekida opskrbe lijekova, situacija u zdravstvenom sustavu, proračunu, ovdje, ondje. Našli smo rješenje. Evo, danas je glavna tema - otkud? Kao da smo imali neke novce zakopane. Pa povećan deficit, ljudi, nemamo što razgovarati. Pa nije da ja imam nekakve sefove tamo u Ministarstvu pa sam, eto, nešto odlučio otključati. Pa to je jasno kao dan. Mi taj dug prema veledrogerijama prebacujemo na dug prema banci ili gdje ćemo se već zadužiti", rekao je Marić i dodao da se sad treba držati dogovorenih rokova plaćanja.

Posebno je zanimljivo da je Marić sve to govorio pred Vilijem Berošem, ministrom zdravstva i, po logici stvari, najodgovornijom osobom u vladi, naravno uz premijera Plenkovića, za lošu financijsku situaciju u zdravstvu.

Index je danas poslijepodne razgovarao s izvorom bliskim vrhu Ministarstva financija te smo pokušali doznati što stoji iza ovog neuobičajeno otvorenog istupa ministra financija.

Naš izvor tvrdi da se nije radilo o upiranju prstom u Beroša.

"Ministar je reagirao na tu vječnu temu da Ministarstvo financija nešto duguje zdravstvu. Otkad je Zdravko Marić ušao u Ministarstvo financija, još kao pomoćnik, pokušava pobrojati neke osnovne parametre i brojke i traži da se pokuša dokučiti zašto nešto ne valja i što treba promijeniti", govori naš izvor.

"Što više daš para u zdravstvo, to je veća rupa"

"Zdravstvo je uvijek isto iz perspektive liječnika. Ukratko to je ono - 'daj mi što više para'. I ok, mi dajemo te pare, ali što više daš - to je veća rupa", tumači naš izvor blizak vrhu Ministarstva financija.

"Sad smo u situaciji kakvoj jesmo. Prihodovna strana je potrebna i ona će biti tu, ali ministar Marić nije za to da se povećavaju doprinosi za zdravstvo. Ono što je bitno su troškovi zdravstva, odnosno racionalizacija rashodovne strane. To je bila poanta njegovog izlaganja. Nije bitan ni Marić, ni Beroš, ni Kujundžić, ni Varga, ni Lalovac, to je jednostavno problem kojeg moramo riješiti", govori naš izvor.

"Kako sreće da su veledrogerije jedini problem"

"Ako Marić i ne zna puno o zdravstvu, on vidi kroz brojke da situacija nije dobra. Više nego ikad sazrelo je vrijeme za reformu zdravstva. I ova pandemija je pokazala da je zdravstvo esencijalno dobro, baš kao i hrana i energetika. Sjetimo se ovog perioda lani, sve granice su bile zatvorene i svatko se zavukao u sebe, moramo misliti i o tome", tvrdi naš izvor.

"Krajnje je vrijeme da se zdravstvo stavi na zdrave financijske osnove, ali to nije tako jednostavno. Mi smo se sad dogovorili s veledrogerijama, ali to je sve na kratki rok, baš kao i dosad. Ako se ovako nastaviti, problem s veledrogerijama će se ponoviti, na to Marić aludira cijelo vrijeme. Veledrogerije su najvidljiviji problem, ali nisu jedini. Kamo sreće da su veledrogerije odnosno stari dugovi veledrogerijama jedini problem. Treba se potruditi da ne nastaju nove obaveze. Jer koliki god bio to problem, mi ga podmirimo, ali novi dug stalno raste", zaključuje naš izvor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.