Što se zapravo sad događa s Brexitom?

Foto: EPA

JOŠ JEDAN tjedan, još jedna epizoda naizgled beskrajne sapunice oko Brexita. Ni jučerašnje glasanje u britanskom parlamentu nije donijelo željeni izlazak iz pat-pozicije u kojoj se Velika Britanija nalazi već mjesecima i koja ju je bacila u najtežu političku krizu u posljednjih pola stoljeća, ako ne i dulje.

Ako niste u toku sa situacijom koja se mijenja iz dana u dan i zanima vas što se zapravo događa, donosimo odgovore na najvažnija pitanja oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije. 

>> Nakon May ni britanski parlament nije dogovorio rješenje Brexita. Što slijedi?

Izlazi li Velika Britanija iz EU-a ili ne?

Najkraće: trebala bi, ali nitko ne zna hoće li.

Britanska vlada na čelu s Theresom May je, podsjetimo, na temelju referenduma iz 2016. prije dvije godine odredila 29. ožujka kao datum kad će zemlja napustiti EU. Iako je imala dvije godine, vlada i parlament nisu uspjeli dogovoriti kako će točno izgledati sporazuman razvod između Velike Britanije i EU-a. Alternativa je bila i ostala "ispadanje" - tzv. crashing out - Velike Britanije iz Unije, što bi, slikovito rečeno, bilo ekvivalent burnom prekidu u kojem jedan supružnik izbacuje drugoga iz kuće na ulicu zajedno sa svim njegovim stvarima. 

Mayina vlada je nakon mjeseci mučnih pregovora s predstavnicima EU-a konačno u studenom prošle godine usuglasila prijedlog sporazuma o Brexitu. No prvi u nizu hladnih tuševa za britansku vladu došao je u parlamentu u siječnju, kad je prijedlog dogovora odbačen s razlikom od čak 230 glasova.

To, međutim, nije bio kraj Mayine vlade, budući da je i prije i nakon glasanja o prijedlogu sporazuma vlada preživjela glasanje o povjerenju. 

Kad će onda Velika Britanija izići iz EU-a?

>> Samo su tri tjedna do Brexita. Budućnost Britanije je potpuno neizvjesna

Ni to zapravo nitko ne zna - ali moglo bi se dogoditi vrlo brzo, htjeli to Britanci ili ne.

Nakon što je prijedlog sporazuma s Bruxellesom odbačen u parlamentu i nakon što je odbačena i opcija neurednog izlaska bez dogovora, Londonu nije preostalo ništa nego da zatraži odgodu Brexita. Bruxelles je pristao na kratkotrajnu odgodu do 22. svibnja - ali samo pod uvjetom da London do 12. travnja potvrdi prijedlog sporazuma o povlačenju. 

A EU je danas podsjetio na ovaj uvjet, prenosi Reuters, ponavljajući da će Brexit biti odgođen samo do 12. travnja ako London ne ratificira sporazum o Brexitu ovog tjedna. Budući da je sporazum u parlamentu odbačen ne jednom nego dvaput, nije nimalo nerealno da će Velika Britanija zaista izletjeti iz EU-a za samo dva tjedna.

Zašto britanski parlament odbija vladin dogovor o Brexitu?

Ključna sporna točka bila je carinska unija, odnosno zaštitni mehanizam za slučaj da carinska unija ne bude dogovorena - tzv. backstop. Bruxelles je, na zahtjev Dublina, inzistirao na backstopu kojim bi se osiguralo da u slučaju da Ujedinjeno Kraljevstvo ne ostane u carinskoj uniji s EU-om ne dođe do povratka carinskih kontrola, odnosno tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, koja je sastavni dio Ujedinjenog Kraljevstva. Irci se, naime, pribojavaju da bi povratak tvrde granice obnovio tenzije i ugrozio teško sklopljen mir između sjevernoirskih katoličkih nacionalista, koji žele ujedinjenje s Republikom Irskom, i protestantskih unionista.

No backstop bi značio da bi se carinska kontrola vršila između Sjeverne Irske i Velike Britanije, u Irskom moru, za što britanski konzervativci - i, još važnije, desničarski sjevernoirski unionisti iz Demokratske unionističke stranke (DUP) s kojima je May u koaliciji - ne žele ni čuti. Zbog toga su i glasali protiv sporazuma, unatoč kompromisnom rješenju prema kojem bi Sjeverna Irska ostala samo djelomično u zajedničkom tržištu i carinskoj uniji ako se drugo rješenje ne nađe do kraja predviđenog tranzicijskog perioda u prosincu 2020.

Štoviše, kritičari May i zagovornici tvrdog Brexita, uključujući bivšeg ministra za Brexit Dominica Raaba i niz drugih članova vlade koji su u međuvremenu podnijeli ostavke, tvrde da bi ovakav sporazum značio da će ovaj formalno privremeni aranžman postati trajan, a da će UK ostati u "vazalskom" položaju prema EU, kako se izrazio Boris Johnson, bivši ministar vanjskih poslova koji je također dao ostavku zbog neslaganja s May.

DUP je u međuvremenu smekšao svoj stav i umjesto odbacivanja backstopa sada traži pravno važeća jamstva da se neće uspostaviti trajne granične kontrole između Sjeverne Irske i Velike Britanije. Glavni pregovarač Bruxellesa za Brexit Michael Barnier ponudio je početkom ovog mjeseca pravo Britaniji na jednostrani izlazak iz carinske unije, kako bi učinio sporazum podnošljivijim za okorjele brexitovce. No ni to, barem zasad, nije pomoglo. 

Što britanski zastupnici zapravo žele?

>> Kako je zemlja Darwina, Orwella i Shakespearea postala tako glupa?

Ne znaju ni sami, očito. Sudeći prema njihovom glasanju, ne žele ništa što im je ponuđeno - jedino za što su dosad uspjeli skupiti većinu glasova bila je odgoda Brexita. Štoviše, nakon što je parlament preuzeo kontrolu od vlade kako bi tzv. indikativnim glasanjem pokušao pronaći put naprijed, jučer je glasao o osam mogućih opcija - i odbacio svih osam. 

Nije prošao prijedlog da se održi novi referendum - iako je bio blizu, s 268 glasova za i 295 protiv. Nije prošao ni prijedlog o ostanku u trajnoj carinskoj uniji s EU-om - dobio je 264 glasa, za, a 272 protiv. Prijedlozi o izlasku bez sporazuma, ostanku u zajedničkom tržištu po tzv. norveškom modelu, zajedničkom ekonomskom tržištu (EFTA i EEA) i prijedlog laburista nisu bili ni blizu prolazu.

No ni to nije kraj jer ovo je bilo zamišljeno samo kao preliminarno glasanje kako bi se probrale opcije koje imaju najviše šanse da budu izglasane. I onda bi se o njima opet glasalo sljedećih dana. A najbolji dio je što ovo glasanje nije obvezujuće - iako, u ovoj fazi, vlada će vjerojatno prihvatiti bilo što što prođe u parlamentu.

May je jučer čak i najavila da će dati ostavku ako njen prijedlog ne prođe iz trećeg puta i tako odlučila ponuditi sebe kao žrtvu kako bi pridobila brojne odmetnike iz svoje Konzervativne stranke koji je se žele riješiti. 

"Spremna sam dužnost napustiti ranije nego što sam planirala kako bih učinila ono što je dobro za našu zemlju i našu stranku", rekla je May na stranačkom sastanku. Hoće li joj ovaj politički harakiri uspjeti, tek ćemo vidjeti.

Može li May ipak nekako progurati svoj prijedlog sporazuma?

Moguće - ali teško. Nakon što je dvaput odbijen, predsjedavajući parlamenta John Bercow prošlog je tjedna najavio da će blokirati treće glasanje o vladinom prijedlogu, ako ne dođe do bitnih promjena prijedloga sporazuma. No May je najavila da će svejedno tražiti treće glasanje, i to možda već sutra. Jedno je sigurno - sve je i dalje u zraku. Kaos oko Brexita daleko je od gotovog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.