Covid-potvrde se uvode u škole: "Doći će do pobune, škole se dira, a kafiće ne dira"

Foto: Duško Jarmaz/Pixsell

ZA deset dana uvode se covid-potvrde za sve zaposlenike državnih i javnih službi, kao i za građane koji će se koristiti njihovim uslugama i dolaziti u njihove prostore. To se, između ostalog, odnosi i na škole. Dio je to novih mjera koje je danas najavio šef Nacionalnog stožera Davor Božinović na konferenciji za medije.

Zbog velikog rasta broja novozaraženih Stožer je najavio da će uvesti nove epidemiološke mjere, od sutra se ograničavaju okupljanja, a od 15. studenoga širi se upotreba covid-potvrda.

Takvu odluku Stožera ne smatraju dobrom u Sindikatu hrvatskih učitelja te navode kako će to zasigurno utjecati na odvijanje nastave u školama.

Tuškan: Što će biti s onima koji su preboljeli i primili jednu dozu?

Tajnica SHU-a Ana Tuškan navodi kako će zbog uvođenja covid-potvrda i u školama doći do velikih poteškoća i problema. Posebno je smeta što su škole, kako je rekla, prve na udaru, dok se ugostitelje ne dira.

Rekla nam je da je prema njihovim podacima oko 60 posto nastavnika cijepljeno, a dosta ih je, kaže i preboljelo.

"Dolazi do niza problema, imamo dosta onih koji su preboljeli te imaju jednu dozu, ne znamo što će biti s takvima. Oni ne mogu dobiti potvrdu jer su se jednom cijepili i preboljeli. Zanimljivo je i da za ulazak u kafić nije potrebna covid-potvrda, dok je za sve zaposlenike škola i roditelje koji dolaze potrebna. Najveći problem je što je Beroš jasno izjavio da covid-potvrde služe kao prisila za cijepljenje. Ako gledamo funkciju covid-potvrda, one nisu ništa drugo nego prisila, iako cijepljenje nije obavezno", rekla je Tuškan za Index.

Navodi kako je potrebno naglasiti da djeca nemaju teže kliničke slike i da će doći do problema ako će biti potrebno testiranje dva puta tjedno.

"Sigurno će doći do pobune"

"Gdje će se to raditi, tko će to raditi? Kako će se to organizirati, nemamo još nikakve informacije, postoji bojazan da se nastava neće normalno odvijati, sigurno će doći do nekih zastoja jer se već sad radi mjera oduzima od nastave. Tako da će sve skupa sigurno usporiti količinu nastave koja će se održavati", smatra Tuškan.

Kao problem ističe i taj da nema smisla da covid-potvrda s preboljenjem traje pola godine, a s cijepljenjem godinu.

Posebno joj smeta što su škole na udaru, dok ostali nisu.

"Prvo se ide na škole, dok je sve drugo lišeno potvrda, redoslijed kojim rade stvari je pogrešan. Među zaposlenicima škola i roditeljima ima dosta podijeljenih stavova oko cijepljenja, sigurno će doći do pobune roditelja i zaposlenika, a pitanje je i GDPR-a, radi se o prikupljanju osobnih podatka, netko te traži podatke o zdravstvenom stanju jesi li cijepljen ili ne, jesi li prebolio ili ne, a to se ne bi smjelo raditi. Škole su prve na udaru, dok kafići ništa. Mi već sad imamo veliki nedostatak profesora iz STEM područja i stranih jezika, što će se događati u budućnosti s ovakvim načinom ne znam", kazala nam je Tuškan.

Profesorica Valjak Ilić: Ovo je gašenje požara

Index je razgovarao i s profesoricom Ivanom Valjak Ilić iz nastavničke grupe Nastavnici organizirano.

"Nezahvalno je nagađati što će se događati, podjele su velike među nastavnicima, baš kao i u svakom sektoru, već sad ima onih koji se protive tome. Ovo je poprilično zakašnjela odluka jer imamo velike brojke i ovo je samo gašenje požara. Imamo dobar postotak cijepljenih kolega, i ja sam među njima, a ima ih i koji su preboljeli koronu. No ima onih koji se ne smiju cijepiti radi medicinskih razloga i svi skupa se trebamo potruditi da njih zaštitimo", kazala je Valjak Ilić za Index.

Navodi kako je za ministra Fuchsa pitanje hoće li se odbijanje testiranja za necijepljenje sankcionirati i na koji način.

"Nadležni trebaju pokazati odgovornost i donositi odluke s vrha, a ne spuštati ih na ravnatelje i na lokalnu sredinu. Imate školu u kojoj nemate zaraženih ni profesora ni djece i onda imate online nastavu. Smatram da nadležni konačno trebaju preuzeti odgovornost, bilo da kažu izvolite se svi cijepiti, jer ova neodlučnost daje gorčinu cijelom procesu. Jesu li covid-potvrde dobro rješenje, na to pitanje odgovor pak trebaju dati epidemiolozi", kazala nam je profesorica Valjak Ilić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.