Todorić mora nositi sigurnosnu narukvicu, o čemu se zapravo radi?

Foto: Hina/123rf

BJEGUNCU i posrnulom tajkunu Ivici Todoriću danas je na sudu u Londonu, osim što mu je oduzeta putovnica, određena i obveza nošenja sigurnosne narukvice. 

>>IZ MINUTE U MINUTU Todorić pušten uz jamčevinu od 100.000 funti, mora nositi sigurnosnu narukvicu

Budući da naše pravosuđe ne predviđa ovakvu mjeru opreza za osobe protiv kojih se vodi kazneni postupak, mnogi čitatelji vjerojatno se pitaju - što je točno sigurnosna narukvica i što znači nalog za njenim nošenjem? 

Stoga donosimo objašnjenje sa stranica britanske vlade, pod sekcijom "Kriminal, pravosuđe i zakon: zatvor i uvjetno puštanje na slobodu".

"Tagging" nadzire poštuje li optuženik kućni pritvor

"Elektronički nadzor (poznat kao 'tagging') koristi se u Engleskoj i Walesu kako bi se nadziralo policijski sat i uvjete sudske ili zatvorske odredbe. Ako ste dobili 'tag' (narukvicu), obično će biti pričvršćen na vaš gležanj. Narukvica će slati podatke o vašoj lokaciji 'kućnoj bazi' navedenoj u vašoj sudskoj ili zatvorskoj odredbi (obično u vašem domu). 

Bazna stanica neprestano provjerava jeste li prisutni za vrijeme vašeg policijskog sata. Poslat će alarm vašem centru za nadzor ako niste.

 

Elektronski nadziran policijski sat i ograničenja ovise o vašoj sudskoj ili zatvorskoj odredbi ili o uvjetima vaše jamčevine", navodi se na stranici gov.uk. BBC je prošle godine snimio i reportažu na tu temu.

Todorić dobio zabranu napuštanja kućne adrese

Todorić je navodno zaista dobio zabranu napuštanja svoje londonske adrese, sve do sljedećeg sudskog ročišta, pri čemu sigurnosna narukvica očito služi kako bi se provođenje te mjere i osiguralo.  

Sigurnosna narukvica, inače, može funkcionirati na principu GPS ili radio-frekvencijske (RF) tehnologije, a prati lokaciju korisnika 24 sata na dan. Ova se mjera opreza posljednjih godina sve više koristi u Velikoj Britaniji prilikom puštanja na slobodu uz jamčevinu ili uvjetne kazne zatvora. Optuženiku, odnosno osuđeniku, može biti određen stalni ili pak povremeni kućni pritvor, odnosno policijski sat za vrijeme kojeg ne smije napuštati dom. Osim policije, za sigurnosne narukvice mogu biti zadužene i privatne sigurnosne tvrtke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.