Što je grad veći, Hrvati sretniji!

NACIONALNI indeks sreće nije značajno porastao, iako su građani ipak bili malčice sretniji početkom ljeta. No, zabrinjava da je komponenta indeksa koja mjeri zadovoljstvo građana u pristupu osnovnim životnim potrebama niža za 2 posto nego prethodni mjesec.

Novo istraživanje časopisa Banka, agencije Hendal i osiguranja Allianz provedeno na reprezentativnom uzorku od 750 građana Hrvatske starijih od 15 godina pokazuje da je indeks sreće u odnosu na svibanj porastao za 0,3 boda.

Muškarci zadovoljniji od žena

Međutim, istraživanje pokazuje da su Hrvati nezadovoljniji emotivnim stanjem, radnom odnosno školskom okolinom, pristupu osnovnim potrebama, ekološkim ponašanjem te osobnim razvojem i socijalnom okolinom.

Od početka mjerenja NIS-a građani imaju sve manje novca za odjeću i obuću, pa su u svibnju i lipnju otklizali ispod 50 bodova u zonu nezadovoljstva. I novca za osnove potrebe (hranu i stanovanje) ima sve manje, što pokazuje pad sa 60 na 54,7 bodova te približavanje zoni nezadovoljstva. Zanimljivo je da su više zadovoljni muškarci (59,8) negoli žene (55,4). Gledano iz regionalne perspektive najzadovoljniji su bili građani Zagreba.

Slavonci nezadovoljni dostupnošću pitke vode


U ocjenama zadovoljstva s javnim uslugama stanovnici Slavonije (54,7) u odnosu na sve ostale regije mnogo niže ocjenjuju dostupnost i kvalitetu pitke vode. Iz ovih podataka vidljiv je utjecaj elementarnih nepogoda, odnosno poplava koje su zahvatile veći dio Slavonije u promatranom razdoblju, pa je i njihovo zadovoljstvo u prosjeku za 15 bodova niže u odnosu na ostale regije. Zanimljivo je da su Slavonci zadovoljniji dostupnošću zdravstvene zaštite (61,9) od onih u Istri, Gorskom kotaru i Primorju (55,5).

Promatrane u četiri različite veličine naselja u kojima građani žive; naselja do 2000 stanovnika, naselja od 2001 do 10.000 stanovnika, naselja od 10.001 do 100.000 stanovnika te naselja veća od 100.000 stanovnika. U manjim naseljima do 2000 stanovnika (54,3) zadovoljstvo je najmanje, dok je najveće u gradovima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.