Stigla odluka: Vlada mora Indexu dostaviti dokumentaciju o Agrokoru

Foto: FAH

POVJERENICA za informiranje Anamarija Musa poništila je vladino rješenje od 22. veljače 2018. godine, kojim je novinarki Indexa Oriani Ivković Novokmet vlada odbila dati na uvid dokumentaciju o konzultantskim ugovorima o Agrokoru.

Podsjetimo, nakon što je Index problematizirao angažman bivše tvrtke vladinog povjerenika, ali i niza domaćih savjetnika koji su pisali Lex Agrokor, Ante Ramljak dostavio je premijeru Plenkoviću 5. veljače dokumentaciju o konzultantskim ugovorima u trgovačkom društvu Agrokor.

Index je, pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacija, zatražio uvid u dokumentaciju kao i informaciju o naknadi za uspjeh (tzv. success fee).

Iz vlade su odbili Indexov zahtjev uz obrazloženje kako se tražena informacija ne može smatrati informacijom, jer vlada nije izradila traženu dokumentaciju i nije njen ''stvaratelj i vlasnik'', a ''trgovačko društvo Agrokor i Texo Management nisu tijela javne vlasti''.

Indexova odvjetnica Vanja Jurić u žalbi je tvrdila kako je vlada pogrešno protumačila Zakon u dijelu kojem kažu da tražena informacija ne predstavlja informaciju jer su informacije prema definiciji i sve ''one informacije koje je tijelo dobilo od druge osobe, a nastale su u okviru djelokruga ili u svezi s organizacijom i radom tijela javne vlasti''.

''U žalbenom postupku utvrđeno je kako je vlada pogrešno i nepotpuno utvrdila činjenice i izvela nepravilan zaključak kako ono što je žaliteljica tražila nije informacija… Na tako utvrđeno činjenično stanje Vlada RH je nepravilno primijenila zakon!'' stoji u obrazloženju.

Predmet se ponovno dostavio vladi, koja se ne može žaliti na ovo rješenje, ali može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom.  
 

Rješenje - Oriana Ivković Novokmet - Vlada RH by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.