Stier: Vlada neće mijenjati Zakon o pobačaju

Foto:FaH

"APSOLUTNO, odbacujem dezinformacije da će Vlada promijeniti Zakon o pobačaju", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Stier prilikom sudjelovanja na visokom segmentu 34. zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi.

S Ilčićem uz Mađarsku i Poljsku


Podsjetimo kako je ovog vikenda procurio nacrt zaključaka Vijeća za vanjske poslove o prioritetima EU u UN-ovim tijelima za ljudska prava u 2017. godini. Hrvatska je uz Mađarsku i Poljsku zauzela konzervativno stajalište u raspravi o ljudskim pravima unutar Vijeća Europske unije, a sudeći po takvim novim hrvatskim stajalištima pobačaj se ne smatra neupitnim pravom žene.

Iz tog dokumenta proizlazi da su novi prioriteti hrvatske vanjske politike kad je riječ o ljudskim pravima bazirani na zaštiti prava vjernika i pravu na vjeroispovijest te na zaštiti obitelji.

Vlada Andreja Plenkovića do danas nije reagirala na otkrivanje tog dokumenta koji je izašao iz ministarstva u kojem je savjetnik Ladislav Iličić.

"Ne uključuje pobačaj"

U tom se dokumentu također navodi da "Hrvatska primjećuje da termin 'seksualno i reproduktivno zdravlje i prava' nema ujednačenu definiciju na međunarodnoj razini, uključujući na razini Europske unije. U tom smislu Hrvatska tumači taj termin na način da on ne uključuje pobačaj".

Oporbene stranke SDP i HNS su tijekom vikenda i u ponedjeljak izrazile krajnju zabrinutost takvim stajalištima i nazvale ih radikalnom promjenom u politici zagovaranja prava žena i prava na pobačaj.

Stav HDZ-a je poznat


Stier nije opovrgnuo postojanje dokumenta, no tvrdi kako Hrvatska sada proširuje aktivnosti u pogledu zaštite ljudskih prava te ih ne sužuje.

"Što se tiče vjerodostojnosti, mi danas zastupamo ono što smo govorili u predizbornoj kampanji.Poznat je stav HDZ-a o zaštiti života kao što je poznat stav naše stranke o definiciji braka", rekao je Stier o ovoj temi. Kako je naglasio premijer Plenković više je puta naglasio da Zakon o pobačaju neće mijenjati i taj stav je ostao isti.

Stier kaže da su u Ženevi tražili zaštitu kršćanskih i drugih vjerskih manjina u zemljama gdje se ne poštuje vjerska sloboda.

Dekriminalizacija homoseksualnosti

"Nažalost, postoje još neke zemlje u kojima je homoseksualnost kazneno djelo. Tražili smo dekriminalizaciju homoseksualnosti jer smatramo da se mora poštivati ljudsko dostojanstvo svake osobe pa tako i LGBT osobe", rekao je Stier dodajući na kraju da se zalaže i da se zaustavi nasilje prema ženama i djevojčicama.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.