Šteta od potresa dvaput veća od haićanskog gospodarskog proizvoda



ŠTETA od katastrofalnog potresa koji je 12. siječnja pogodio Haiti dvostruko je veća od domaćeg gospodarskog proizvoda, navedeno je u novom izvještaju glavne razvojne banke latinske Amerike.

Tri ekonomista Interameričke razvojne banke izračunala su kako je potres bio razorniji od azijskog tsunamija 2004. godine te pet puta razorniji od potresa koji je 1972. pogodio glavni grad Nikaragve.

"To je najrazornija prirodna katastrofa koju je ta zemlja ikad iskusila kad se mjeri broj poginulih ljudi u odnosu na stanovništvo zemlje", jer je poginuo jedan od 50 Haićana, stoji u izvještaju.

Šteta "teška" oko 14 milijardi dolara

Ekonomisti su izračunali da je šteta od potresa teška između 8,1 i 13,9 milijardi dolara, a Haiti je u 2008. godini proizveo sedam milijardi dolara u vrijednosti robe i usluga. Radi se samo o procjeni, a ne zna se koliko će novaca biti potrebno za izgradnju zemlje.

Autori studije koristili su statističke modele temeljene na podacima iz oko dvije tisuće prirodnih katastrofa, mjereći broj mrtvih, nivo ekonomskog razvoja i druge faktore. Najniža procjena štete je oko 4,1 milijarde dolara, ali s obzirom na razinu razaranja i činjenicu da je potres pogodio u srce glavnog grada, pretpostavljaju da bi krajnja brojka trebala biti bliža gornjim procjenama.

Općenito, prirodne katastrofe ove razine izazivaju dugoročno siromaštvo, a to je trend koji je teško preokrenuti. U mnogim zemljama koje su pogodile slične katastrofe, osobno bogatstvo smanjeno je za 30 posto u razdoblju od 10 godina nakon stravičnih događaja, unatoč velikim količinama međunarodne pomoći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.