Statistički ured: Inflacija u Njemačkoj ubrzala u lipnju

Ilustracija: Shutterstock

Inflacija u Njemačkoj ubrzala je u lipnju, pokazale su danas preliminarne procjene njemačkog statističkog ureda Destatis odražavajući snažniji rast cijena usluga i blago povećane cijene energije uz kontinuirano snažno poskupljenje hrane.

Potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu porasle su u mjesecu na izmaku za 6.4 posto prema istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju preliminarne procjene statističkog ureda, koji će konačne podatke objaviti 11. srpnja.

Time su ubrzale na godišnjoj razini budući da je u svibnju inflacija iznosila 6.1 posto, pokazuju tablice Destatisa.

Ubrzala i temeljna inflacija

Na mjesečnoj razini cijene su porasle 0.3 posto, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, nakon što su u svibnju bile kliznule za 0.1 posto.

Statističari procjenjuju da je ubrzala i temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije i hrane, na 5.8 posto, sa svibanjskih 5.4 posto, vrativši se na razine iz travnja i ožujka.

Usluge su prema prvim procjenama stajale 5.3 posto više nego u lipnju prošle godine, nakon 4.5-postotnog poskupljenja u svibnju, što u Destatisu objašnjavaju niskom poredbenom osnovicom u lanjskom lipnju kada je uveden pokaz za javni prijevoz od devet eura. 

Roba je pak poskupjela za 7.3 posto, nešto blaže nego u svibnju.

Cijene energije i hrane

Statističari procjenjuju da je rast cijena energenata i motornih goriva ubrzao pa su kućanstva za njih trebala izdvojiti tri posto više nego u lipnju prošle godine, kada su im cijene bile visoke nakon skoka povezanog s početkom ruske invazije na Ukrajinu.

U svibnju su cijene energije bile više za 2.6 posto, a u travnju za 6.8 posto nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju tablice statističkog ureda.

Uz visoku poredbenu osnovicu u lipnju 2022. godine, statističari smatraju da su posustajanju cijena energije pomogli državni paketi pomoći kućanstvima i tvrtkama.

Procjenjuju i da je hrana i u lipnju bilježila natprosječan rast cijena na godišnjoj razini poskupjevši 13.7 posto. U svibnju je bila skuplja gotovo 15 posto nego lani.

Cijene u lipnju porasle 0.4 posto

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji se koristi radi lakše usporedbe s ostalim zemljama Europske unije, pokazao je rast cijena u lipnju od 6.8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U svibnju su cijene po HICP-u porasle za 6.3 posto.

Na mjesečnoj razini HICP pokazuje 0.4 postotni rast cijena u lipnju, nakon pada u svibnju za 0.2 posto, pokazuju preliminarni podaci Destatisa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.