Stanić reagirala na članak o zapošljavanju u splitskom HNK

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELl

2. veljače Index je objavio članak naslova: "Splitski HNK zapošljava mlade glumce. Pozvana i 60-godišnja Kerumova prijateljica".

Ovih dana stigla je reakcija Silvane Stanić koju sukladno Zakonu o medijima objavljujemo u cijelosti.

Poštovana, 

Na Vašem portalu dana 2. 02. 2021. objavljen je nepotpisani članak pod naslovom:''Splitski HNK zapošljava mlade glumice. Pozvana i 60-godišnja Kerumova prijateljica", u kojem se na neobjektivan, neistinit i tendenciozan način navodi moje ime, metodom iznošenja neistinitih i paušalnih informacija s ciljem difamiranja, sramoćenja i narušavanja profesionalnog i osobnog ugleda. 

Već u samom naslovu Vašeg teksta su iznesene dvije netočne informacije: HNK nije zapošljavao samo mlade glumice, a s druge strane objavljen je netočan podatak o mojoj dobi. 

Dakle, u naslovu su navedene neistinite informacije s ciljem difamacije, profesionalne diskreditacije i sramoćenja mene kao osobe, jer dakle nisam mlada glumica i jer navodno imam 60 godina, te sam u tom kontekstu čak i navodno nečija prijateljica. 

Nadalje, navođenjem samo moga zvanja (prof.), a izostavljanjem činjenice da sam profesionalna glumica niz godina, s aktivnim umjetničkim djelovanjem u Republici Hrvatskoj( u gradu Splitu u nekoliko kazališta), s ostvarenim i pohvaljenim ulogama na filmu i televiziji („Ta divna splitska noć“, „Mali libar Marka Uvodića Splićanina ,, i dr.) „prešućena je moj višegodišnji profesionalni umjetnički status ( podatci su javni i dostupni na internetu) te je grubo narušen moj osobni i profesionalni ugled i čast. 

Navođenjem čak da sam nadomak starosne mirovine, autor članka je otišao i korak dalje u namjeri ismijavanja, izrugivanja i vrijeđanja. 

Daljnja netočna informacija je da sam ikada sudjelovala u radu Kazališnog vijeća Gradskog kazališta mladih. 

Sve navedene neistinite, polu informacije i dezinformacije za krajnji cilj imaju diskreditaciju, sramoćenje, difamiranje u cilju otežavanja i onemogućavanja profesionalnog djelovanja. 

U članku se spominje moje isticanje u prošlogodišnjoj premijeri HNK Split, bez ikakvog pokušaja od kontaktiranih osoba dobivanja i objavljivanja informacije o eventualnim drugim mojim premijerama u HNK Split. Imam ih 22! (podatci dostupni u HNK Split). 

Takvim tendencioznim, zlonamjernim i površnim, pisanjem, zanemarujući bitne činjenice mog profesionalnog života, a navodeći privatnost (suprug) i navodno prijateljstvo s politički istaknutom osobom, nanesena mi je i profesionalna i osobna šteta, te narušavanje časti i ugleda u sredini u kojoj radim i djelujem. 

Spominjanje privatnog života u kontekstu eventualnog zapošljavanja također je zlonamjerno i huškački (suprug „puni fotelju...Muzeja“). Suprug je privatnik i ne puni nikakvu i ničiju fotelju. 

Biti na listi bilo koje političke stranke u Republici Hrvatskoj nije zabranjeno niti je kažnjivo. Takva aktivnost nije prepreka za bavljenje bilo kojim poslom, pogotovo ako je ono primarno i jedino zanimanje osobe o kojoj je riječ. 

Netočan je također navod o pokušaju kontaktiranja. Ne postoji ni jedan zapis o neodgovorenom telefonskom pozivu, sms poruci ili neodgovorenom mailu (dokazivo je sudskim vještačenjem), kojim bi autor bar pokušao nadopuniti njemu nepoznate informacije ili provjeriti one koje je dobio od drugih sugovornika. Autor (nepotpisan, meni nepoznat) je to propustio napraviti i time mi nanio štetu! Kategorički tvrdim da pokušaja kontakta nije bilo, što još više baca sumnju na autorovu površnost i neobjektivnost. 

Neprofesionalno je, tendenciozno i zlonamjerno prešućivanje svih mojih profesionalnih referenci javno dostupnih na internetu: 

kazališne, filmske i tv uloge, kazališne kritike u kojim sam hvaljena/isticana, članstvo u strukovnim umjetničkim udrugama: Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika (članstvo se zasluži višegodišnjim profesionalnim umjetničkim djelovanjem, što je općepoznata informacija, u ovom slučaju „zanemarena“), namjerno i tendenciozno isticanje zvanja (prof.), s ciljem stvaranja lažnog dojma nestručnosti i nekompetencije. 

Interes javnosti nije neistinita i netočna informacija, nego samo ona istinita informacija o činjenicama koja se mogu dokazati na sudu. 

Dakle, u objavljenom tekstu nema vrijednosnih sudova, ali ima neistinitih činjeničnih navoda koji se ne mogu obraniti na sudu. 

Navedenom objavom povrijeđena su moja prava na dostojanstvo i ugled, pravo na ravnopravnost i pravo na rad. 

Kako je konkretni postupak zapošljavanja o kojem je pisan navedeni tekst, zaključen i više nije aktualan, a podaci koji su u njemu navedeni u odnosu na mene su neprikladni, uvredljivi i diskriminirajući, nisu ni relevantni; pozivajući se na pravo na zaborav i Direktivu 95/46/EZ kao i praksu Suda Europske unije, predlažem da odmah uklonite navedeni tekst sa Vaše stranice. 

Objavljivanjem teksta počinjeno je kazneno djelo povrede ravnopravnosti iz čl.125.KZ (obzirom na isticanje dobi), kazneno djelo klevete iz čl.149., te je povrijeđen Zakon o sprječavanju diskriminacije. 

Stoga od vas kao glavne odgovorne urednice nakladnika Index.Hr zahtijevam i predlažem uklanjanje predmetnog članka s Vaše mrežne stranice u najkraćem roku, jer ću u suprotnom radi zaštite svojih prava biti prisiljena pokrenuti odgovarajuće postupke pred nadležnim sudom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.