Stambena kriza i u Kanadi, mijenjaju se pravila za kredite

Foto: Shutterstock

Kanada priprema izmjene propisa o hipotekarnom kreditiranju kako bi građanima omogućila kupnju stambenih nekretnina po prihvatljivijoj cijeni, izjavila je ministrica financija Chrystia Freeland, najavljujući nove poteze u rješavanju stambene krize. Građani će ubuduće moći podići kredite na razdoblje od 30 godina i za kupnju prve stambene nekretnine, rekla je ministrica. Do sada su mogli računati na kredit s razdobljem otplate od 30 godina samo ako su odlučili kupiti novoizgrađenu kuću.

U Kanadi se hipotekarni krediti obično odobravaju na rok od 25 godina, a kamatna stopa mijenja se svakih tri do pet godina. U Sjedinjenim Američkim Državama pak kupci mogu računati na fiksnu kamatu za cijelog trajanja hipoteke, od 15 ili 30 godina. Struktura kanadskih hipotekarnih kredita izazvala je stambenu krizu jer si većina građana ne može priuštiti kupnju nekretnine.

Vlada će također podići gornju granicu osiguranih hipoteka s milijun na 1.5 milijuna kanadskih dolara (1.10 milijuna američkih dolara), što bi omogućilo većem broju građana da kupe stambenu nekretninu s minimalnim propisanim predujmom od pet posto.

Kanađani trenutno moraju platiti predujam u visini barem 20 posto cijene ili sklopiti sporazum o hipotekarnom osiguranju. No, osiguranje je dostupno samo za nekretnine koje stoje do milijun kanadskih dolara i ta je granica sada podignuta na 1.5 milijuna kanadskih dolara. Mjere će "potaknuti gradnju stambenih nekretnina i riješiti problem manjka (stambenog prostora)", ustvrdila je ministrica.

Stambena kriza važno je političko pitanje koje je naštetilo premijeru Justinu Trudeauu i njegovoj liberalnoj vladi, primjećuje Reuters. Tako je podrška premijeru u rujnu pala na samo 30 posto, pokazale su najnovije ankete, i to ponajprije zbog visokih cijena stambenih kvadrata i stanarina, prema tumačenju analitičara i ekonomista.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.