Srpski list Borba nikada neće otkriti izvor informacije o Miladinu Kovačeviću

OLIVERA ZEKIĆ, glavna i odgovorna urednica srpskog lista Borba, rekla je za beogradski B92 kako ona niti itko iz njene redakcije nikada neće otkriti ime izvora koji je tome listu pružio informacije o slučaju nasilnog srpskog studenta i košarkaša Miladina Kovačevića.

Redakcija Borbe jučer je javnosti, predsjedniku Srbije Borisu Tadići, premijeru Mirku Cvetkoviću, predsjednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović i šefovima zastupničkih klubova u srpskom parlamentu, uputila otvoreno pismo u kojem oštro osuđuje upad pripadnika kriminalističke policije u prostorije i redakciju Borbe u sklopu potrage za podatkom koji bi policiji otkrio identitet osobe koje je Borbi odala informaciju.

Borba je prije nekoliko dana objavila dotad dobro čuvan podatak da je srpska vlada pregovarala sa Steinhauerom i američkom vladom, oko isplate jednog milijuna dolara kao odštete Steinhaueru koji bi dobio 900.000 dolara dok bi 100.000 dolara "otišlo" kao jamčevina.

List se pozvao na neimenovani izvor koji je zapravo potvrdio da je srpska vlada Kovačevićev slučaj namjeravala "otplatiti" novcem iz državnog proračuna. Vlada nakon toga napise u Borbi nije demantirala već je krenula u hajku za krticom koja je medijima odala taj podatak, a koji je bio označen kao povjerljiva informacija.

Redakcije se ujedinile protiv vlasti

Policija je na službeni razgovor pozvala glavnu urednicu Borbe Oliveru Zekić, koja je jučer najavila kako ni pod koju cijenu, uključujući odlazak u pritvor i uhićenje svih članova redakcije te zatvaranje redakcije, neće otkriti izvor informacije.

Nakon što se slučaj pojavio u javnosti počelo je negodovanje građana zbog vladine namjere da proračunskim novcem sanira posljedice Kovačevićevog nasilja. Ubrzo pak nakon što je krenula hajka na novinare i izvor koji je Borbi odao informaciju, novinske redakcije u Srbiji su se solidarizirale i ujedinile u namjeri da spriječe pokušaje vlasti da preko policije utječu na rad medija.

Kovačević je u svibnju prošle godine pretukao kolegu Bryana Steinhauera, nakon čega je uhićen i priveden u pritvor. Nakon što je uz oduzimanje putovnice pušten iz pritvora, Kovačević se uz pomoć djelatnika srpske ambasade u Sjedinjenim Državama domogao privremenih zamjenskih dokumenta koji su mu omogućili izlazak odnosno bijeg iz SAD-a gdje ga još uvijek čeka suđenje za napad na Steinhauera.

R.I.
Foto: Borba

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.