Srpski član Predsjedništva BiH: Cerićevo pismo je "jedna vrsta pripreme za rat"

ČLAN Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović danas je izjavio kako je dobio pismo poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića u kojem bez argumenata napada predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i koje je "jedna vrsta pripreme za rat".

"Kada se pismo pročita, vidi se da je ono vrsta pripreme za rat. On u pismu kaže da se ne treba čuditi kada se dogodi nešto krupnije u BiH čime će se pozabaviti BiH i Europa", kazao je Radmanović novinarima u Banja Luci. Prema njegovim riječima, Cerić je uzeo za pravo da pokuša diktirati što će raditi Predsjedništvo BiH, što narušava potrebnu stabilnost u BiH.

Prepucavanja Cerića i Dodika


Rat između Cerića i Dodika već traje već dugo. Cerić je kazao kako bi se institucije trebale pozabaviti Dodikovim izjavama, na što je ovaj nedavno odgovorio da bi se trebalo proučiti njegovu izjavu da je BiH zemlje Bošnjaka ida oni kojima se to ne sviđa mogu slobodno otići. "To je poruka Srbima i Hrvatima da su građani drugog reda i da, ako im se taj položaj ne sviđa, trebaju napustiti BiH", kazao je Dodik za beogradsku Politiku.

Abas dobio podršku za mir, a ne za samoproglašenje države

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas, koji je boravio u radnoj posjeti BiH, izjavio je jučer u Sarajevu da je od sve trojice članova Predsjedništva BiH dobio "pristanak" za razloge zbog kojih se Palestinci žele obratiti UN-u sa zahtjevom za unilateralnim proglašenjem države. Nebojša Radmanović ga je demantirao, kazavši da je od njega Abas dobio podršku za mir, ali i da to ne znači da je riječ o podršci za jednostrano samoproglašenje države. Zaključio je kako se o takvim političkim pitanjima opredjeljuje u skladu sa stavovima EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.