Srpska pravoslavna crkva počinje izbor novoga patrijarha

SINODA Srpske pravoslavne crkve će danas započeti sa zasjedanjem na kojem će biti izabran novi patrijarh, nasljednik patrijarha Pavla preminuloga 15. studenoga prošle godine. Zasad nije moguće predvidjeti koliko vremena će vladike trebati za izbo novoga patrijarha, zbog složenoga glasačkoga sustava i unutarnjih sporova u Crkvi.

Glasanju se mora odazvati najmanje trećina od ukupnoga broja od 45 vladika, koji će prvo izabrati tri kandidata za patrijarha. Nakon toga jedan od trojice mora biti izabran s više od 50 posto glasova. Unutarnji sporovi Srpske pravoslavne crkve najviše se očitiju u sukobu konzervativnih vladika i onih sklonih otvorenosti Crkve prema Rimokatoličkoj crkvi i prema modernizaciji.

U izbor patrijarha upleteni politika i tajne službe

Na Sinodi će se raspravljati i mjeri utjecaja Crkve na politička zbivanja u zemlji. Naime, Crkva je u Srbiji, baš kao i u Hrvatskoj, ustavom odvojena od države, ali je unatoč tome u velikoj mjeri prepletena s politikom. Izbor patrijarha je tako, vruća unutarpolitička tema u kojega su upleteni vladin i državni vrh, ali i tajne službe, prenose srpski mediji.

Vlada preferira kandidata koji će biti naklonjen EU, a takvi su mlađi vladike. Protivnici europskih integracija su najviše naklonjeni vladiki Artemiju s Kosova.

Među favoritima za 45. patrijarha je bio crnogorski metropolit i trenutni vođa Crkve, Amfilohije, koji, čini se, ipak neće biti izabran zbog vladika iz Bosne i Hercegovine koji mu se protive. Sve veću potporu dobivaju konzervativni vladika iz Tuzle, Vasilije, vladika iz Hercegovine Grigorije i vladika iz Bačke, Irinej.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.