Srpska Mreža žene protiv nasilja: Država ne štiti od nasilja i diskriminacije

Ženski marš povodom Međunarodnog dana žena u Nišu 2023. Ilustracija: Mreža žene protiv nasilja/PIXSELL

Srpska nevladina organizacija, Mreža žene protiv nasilja, zahtijeva povodom Dana žena, 8. ožujka, da država osigura poštivanje zakonom zajamčenih radnih prava ženama i zaštiti ih od svih oblika nasilja i diskriminacije. 

Mreža u svom priopćenju navodi da su nemogućnost pristupa pravima kao što su jednake plaće za jednak rad, pravo na bolovanje, trudničko i porodiljsko odsustvo i pravo na zaštitu od seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu samo neki od problema s kojima se suočavaju žene u Srbiji, prenosi agencija Beta.

"Često su primorane potpisivati ugovore o privremenim i povremenim poslovima, izložene mobingu, ucijenjene produženjem ugovora o radu na određeno vrijeme, primorane na rad na crno, koji ih izlaže dodatnom riziku od eksploatacije i diskriminacije", navodi Mreža žene protiv nasilja.

"Lani je u Srbiji ubijeno najmanje 28 žena, sustav ih u dovoljnoj mjeri ne štiti od nasilja"

"Činjenica da je tijekom prošle godine u Srbiji ubijeno najmanje 28 žena govori o tome da ih sustav u dovoljnoj mjeri ne štiti od nasilja", navodi se u priopćenju. 

Mreža udruga navodi da se nasilje nad ženama kreće od verbalnog nasilja i nazivanja žena pogrdnim imenima i vrijeđanjem na osnovi etničke i vjerske pripadnosti, fizičkog izgleda, pa ide do zanemarivanja, uskraćivanja anestezije, provođenja procedura bez njihovog pristanka, suviše grubih pregleda, do nasilnog porođaja i fizičkog nasilja. 

"Međunarodni praznik žena 8. mart povod je da podignemo glas protiv svih oblika nasilja i ustanemo ujedinjene u borbi za prava žena širom svijeta", istaknula je mreža udruga koje se bore protiv nasilja nad ženama i pomažu žrtvama nasilja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.