KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Srednjoj Americi sada uz koronavirus prijeti i denga groznica

Foto: EPA

ZDRAVSTVENIM sustavima u zemljama Srednje Amerike koje se već bore s epidemijom novog koronavirusa s dolaskom kišnog razdoblja prijeti i širenje denga groznice.

Više od 23.000 zaraženih denga groznicom, od kojih je 22 umrlo, zabilježeno je od početka godine u zemljama na srednjoameričkoj prevlaci. Lani je 255 ljudi umrlo od 192.000 oboljelih od te bolesti koju prenosi tigrasti komarac (Aedes aegypti) koji se brzo širi u tropskim zemljama u vrijeme kiše.

U šest zemalja Srednje Amerike zabilježeno je više od 6000 slučajeva zaraze covidom-19, od kojih je 200 umrlo.

Sve vlade, osim Nikaragve, donijele su drastične mjere radi suzbijanja širenja novog koronavirusa, zatvarajući granice i uvodeći izolaciju stanovništva pa i policijski sat.

Najteže je stradala Panama

Kako sada stvari stoje, najteže je stradala Panama, zemlja s 4 milijuna stanovnika koja ima više od 4600 potvrđenih slučajeva i 144 umrla. No zabrinjava i stanje u Hondurasu (9 milijuna stanovnika), gdje je 500 zaraženih i gotovo 50 umrlih i gdje je zdravstveni sustav već opterećen zbog epidemije denga groznice.

Strahujući od istodobne 'ofenzive' koronavirusa i flavivirusa denge Honduras je počeo graditi bolnice a druge zemlje su odlučile preurediti javne i sportske objekte u centre za liječenje.

A denga je uvijek prisutna - od početka godine u Hondurasu je hospitalizirano 10.975 oboljelih od denge, a devet je izgubilo bitku s tim virusom koji uzrokuje mučninu, pucanje kože, opću slabost, bolove u mišićima i glavobolju. U hemoragijskom obliku može biti koban.

Medicinski izvori navode da prognoze ipak nisu tako crne kakve su bile lani kada je bilo 180 umrlih, a u tridesetak javnih bolnica bilo je čak 113.000 bolesnika.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.