Srbin u Remetincu progutao bateriju, čuvarima pobjegao kroz WC. Bježi u Srbiju?

Foto: Pixsell, Index

TRAJE velika potraga za zatvorenikom iz Remetinca koji je jučer pobjegao tijekom boravka u zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice. 

Riječ je o 31-godišnjem Srbinu Ivanu Đorđeviću, koji je bio nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora na Općinskom sudu u Novom Zagrebu zbog krijumčarenja ljudi.

Prema neslužbenim informacijama, on je u zatvoru progutao bateriju zbog čega mu je pružena liječnička intervencija na Hitnoj u Vinogradskoj bolnici. 

Nevjerojatan propust pravosudnih policajaca

Đorđević je tražio da ide na WC, što su mu pravosudni policajci i odobrili, i to u više navrata. Posljednji odlazak zatvorenika na WC završio je bijegom. 

To mu je uspjelo jer ga pravosudni policajci, iako su to trebali napraviti, nisu vezali, potvrdila je ravnateljica Uprave za zatvorski sustav Jana Špero. 

"Bijeg se dogodio zbog propusta u sigurnosti, pokrenuli smo stegovni postupak zbog teške povrede službene dužnosti protiv dva pravosudna policajca koja su bila na osiguranju istražnog zatvorenika, obzirom da nisu primijenili sve potrebno za osiguranje. Došlo je do problema u provedbi sigurnosti. Oni jesu bili uz zatvorenika, provjerili prostoriju, međutim nisu uzeli u obzir da postoji mogućnost bijega kroz prostoriju koja se nalazila do WC-a. Bilo je naloženo da se zatvorenik veže, oni su procijenili da i bez sredstava vezanja može otići na WC", rekla je Špero.

WC i prozor dijelio je zid, no Đorđević ga je preskočio. Da bi pobjegao, morao je još samo izaći kroz prozor koji je tek koji metar udaljen od tla. Riječ je o nevjerojatnom propustu pravosudnih policajaca koji uopće nisu razmotrili mogućnost bijega preko zida koji je dosta niži od stropa, a na njemu je i šipka pomoću koje se zatvorenik bez prevelikih problema mogao popeti.

"Kada su primijetili da više ne uzvraća pozive iz WC-a, tada su odlučili ući u prostoriju. Nešto teže su se otvorila vrata i onda su tek primijetili otvoren prozor", prepričala je kako je izgledao nevjerojatan propust zbog kojeg će dvojica pravosudnih policajaca snositi sankcije. 

Policija sumnja da je bjegunac već pobjegao preko granice sa Srbijom

Potragu je za Dnevnik Nove TV komentirao Petar Pejo Mandić, voditelj odjela krim evidencija u PU zagrebačkoj. 

"Nove informacije su da policijski službenici Policijske uprave zagrebačke i svih drugih policijskih uprava na području Republike Hrvatske intenzivno pojačavaju mjere traganja za odbjeglim zatvorenikom. Provjeravaju se svi granični prijelazi, poduzete su sve mjere izlaska i ulaska vozila u Republiku Hrvatsku, obavijesni razgovori na terenu, prikupljaju se sve zadnje informacije o odbjeglom zatvoreniku", rekao je Mandić tako davši do znanja da policija ima sumnje da je bjegunac već uspio doći do granice. 

Rekao kako se radi o osobi koja je evidentirana za više kaznenih djela u Hrvatskoj i koja je sklona napadu na policajce te bijegu od policajaca, no da sigurnost građana u ovom slučaju nije ugrožena. 

Kazao je kako činjenica da je riječ o nepravomoćno osuđenom krijumčaru otežava potragu. 

"Otežava iz razloga što osoba koja je pobjegla iz zatvora poznaje teren, poznaje istočnu stranu Republike Hrvatske, granicu, tako da poznaje ilegalne prijelaze s Republikom Srbijom, odnosno postoji mogućnost da je isti već napustio Republiku Hrvatsku na nekim ilegalnim prijelazima koje on poznaje", otkrio je Mandić.

Dodao je da su sve granice pod posebnim nadzorom i da je u tijeku raspisivanje međunarodne tjeralice te da se samo još čeka odobrenje Ministarstva pravosuđa. 

Već bježao policiji, probio rampu na Lučkom

Podsjetimo, bjegunac za kojim traje velika potraga već je bježao policiji u lipnju prošle godine.

Dvadeset minuta od početka potjere, dolaskom do naplatnih kućica Lučko, vozač Jumpera nije se zaustavio, nego je prvo kombijem probio rampu te se u punoj brzini zabio u dva policijska vozila, što ga je u konačnici onemogućilo u nastavku vožnje, odnosno bježanju, opisali su tada iz policije. 

Uz uporabu tjelesne snage i sredstava za vezivanje vozač je tada uhićen te je utvrđeno da se radi o 31-godišnjem državljaninu Srbije. 

Pregledom tovarnog prostora Jumpera policijski službenici pronašli su 33 migranta.

Vozaču Jumpera je liječnička pomoć bila pružena u KBC-u Zagreb, gdje je utvrđeno da je tijekom probijanja blokade teško ozlijeđen. Nad njim su proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj ili drugoj članici EU-a ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.