Splitska policija došla do identiteta žrtava fratra, neke su već saslušali

Foto: 123rf

SPLITSKA policija došla je do podataka o identitetu osoba koje su pred crkvenim sudom Splitsko-makarske nadbiskupije svjedočile o zlostavljanjima 78-godišnjeg fratra samostana Svetog Frane. Radi se, kako doznajemo, o tri slučaja, a neke od žrtava policajci su već saslušali. 

Premda je namjera Crkve bila da ovaj slučaj samostalno odradi što je moguće diskretnije, policija se uključila u istragu nakon što je Splitsko-makarska nadbiskupija Indexu potvrdila da je fratar suspendiran i da se provodi crkvena istraga.

Nadbiskupija je navela kako su spremni u slučaju da se utvrdi da je počinjeno kazneno djelo prijaviti ga nadležnim tijelima, no sada će o kazneno-pravnim aspektima odlučiti policija i Državno odvjetništvo koje se također zainteresiralo za slučaj nakon što su se o njemu raspisali mediji. 

Zastara kaznenog progona

Indexu se povjerila jedna od žrtava koja je fratra zbog seksualnog zlostavljanja prijavila još 2011., no istraga tada nije provedena. Radi se o događaju iz 1997. pa je nastupila zastara kaznenog progona.

Žrtvi je tada bilo tek 15 godina. Slučaj oštećenik nije prijavio policiji jer nema povjerenja u državne institucije. Dugo mu je trebalo i da zlostavljanje prijavi Crkvi. Na to se odlučio tek na nagovor fratra koji ga je ispovijedao. Od nemilog događaja ima psihičke traume. I danas ga muče napadi tjeskobe i gušenja. Roditelji, praktični vjernici, ništa ne znaju.   

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.