Split je prije 10 godina kupio semafore za autobusne stanice. Još uvijek ne rade

Foto: Index

OVE će se godine 7. svibnja, na svetoga Duju, navršiti divnih i okruglih deset godina otkako su na najfrekventnijim splitskim autobusnim stanicama javnog gradskog prijevoznika Prometa postavljeni deset milijuna kuna skupi displeji koji ne rade.

"Testni rad" koji traje 10 godina

Trebali su zlovoljne korisnike Prometovih usluga obavještavati o linijama koje prometuju, o vremenu do dolaska sljedećeg autobusa, trebali su biti izvor informacija kakve se mogu vidjeti na sličnim napravama širom svijeta. Ali nisu.

Slijepi su s obje strane – sa stražnje ih nagriza rđa, a s prednje, ispod mrtvog ekrana, piše nešto što se može čitati i kao zgodna zafrkancija: "Uređaj u testnom radu".

Rijedak jubilej

Zamolili smo vodstvo splitskog prijevoznika za komentar ovog rijetkog jubileja:

"Stanične displeje za autobusna stajališta tvrtka Promet d.o.o. iz Splita je nabavila u sklopu 'Sustava automatske naplate i kontrole karata' proizvođača Penta d.o.o iz Pule. Cijena cjelokupnog 'Sustava automatske naplate i kontrole karata' je 9.579.880,00 kuna, plus PDV, a stanični displeji su dio sustava. Displeji su nakon ishođenja potrebnih dozvola od strane grada Splita postavljeni početkom 2009. godine na 7 gradskih lokacija: na Rivi pored fontane (okretište autobusa), na Trgu Gaje Bulata (okretište autobusa), kod zgrade Županije, kod zgrade HT-a u Ulici Domovinskog rata u oba smjera, kod glavne gradske tržnice u Zagrebačkoj ulici u oba smjera, kod KB Firule u oba smjera te kod bolnice Križine u oba smjera. Službeno su pušteni u rad 07. 05. 2009. godine, na dan Sv. Dujma, odnosno dan Grada Splita", piše u Prometovu odgovoru koji ćemo, na ovom mjestu, prekinuti radi pojašnjenja.

Naime, u uvodu teksta napisali smo jednostavnu i provjerljivu istinu – da displeji ne rade, a u odgovoru čitamo da su "pušteni u rad" i to još "službeno". Nismo bili sigurni kome vjerovati – svojim očima ili Prometu, pa smo nazvali upravu gradskog prijevoznika i dobili telefonsko objašnjenje kako "oni jesu bili pušteni u rad", ali "nisu pokazivali ono što su trebali pokazivati. Znači, nisu pokazivali točne podatke. I tu je bio problem u biti. Oni su jedno vrijeme radili, a podaci nisu bili ispravni. Oni jesu, kao pušteni, ali ta firma što je radila nije do kraja obavila posao", objašnjavaju u Prometu usmeno.

Sudski spor

Nastavljamo citirati njihov pisani odgovor:

"Pojedini stanični displeji su tokom godina do danas uklonjeni s lokacija, jer se ukazala potreba za reorganizacijom gradskih prostora gdje su bili postavljeni, a kako nisu bili u funkciji, nisu ponovo postavljeni na te lokacije. Tvrtka Promet d.o.o. iz Splita je u sudskom sporu s tvrtkom Penta d.o.o. iz Pule vezano uz 'Sustav automatske naplate i kontrole karata' u okviru kojeg su nabavljeni spomenuti stanični displeji za autobusna stajališta. Postupak se vodi na Trgovačkom sudu u Splitu te vam zbog postupka koji je u tijeku, ne smijemo iznositi nikakve detalje vezano za navedeni sudski postupak. Po završetku postupka detaljno ćemo vas izvijestiti o svemu“, piše u Prometovu mailu pristiglom na Indexovu adresu.

Zvali smo i Pentu te doznali da je direktor na službenom putu. Poslali smo im mail, još nisu odgovorili.

I Prometov je odgovor nepotpun, interesiralo nas je izdvaja li se kakav novac za održavanje beskorisnih naprava. Na primjer, za popravljanje ako ih netko ošteti. Vrijedi podsjetiti i da je u vrijeme postavljanja displeja Promet vodio Igor Vitić iz Hrvatske stranke prava, dok je na čelu grada bio Ivan Kuret iz Hrvatske demokratske zajednice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.