Split dobiva Trg žrtava fašizma!

Foto: FAH

ŽUPAN Zlatko Ževrnja mogao bi se uskoro iznenaditi i na putu za svoje radno mjesto, tik prije no što otvori ulazna vrata, naletjeti na Trg žrtava fašizma!

Splitski gradski vijećnici Ivica Grubišić Gire i Goran Sučić predali su, naime, na gradski protokol prijedlog da se jedna lokacija u Splitu nazove Trg žrtava fašizma. Nisu specificirali gdje bi to točno bilo, no Gire nam je kazao kako bi upravo površina pred Županijom i Prekršajnim sudom bila idealna.

Split ne može bez žrtava fašizma...

Inicijativa je već postojala, tu se nalazi i spomenik logorašima, a kućne brojeve na ulazu u sud i Županiju ne bi trebalo mijenjati. Sada je tu Ulica Domovinskog rata, koja se prije toga zvala Ulica žrtava fašizma, a još prije toga Solinska. 

"Smatramo da se ulica nije smjela ukinuti, ako se već nazvala Domovinskog rata, mogla je neka druga ulica u Splitu biti Ulica žrtava fašizma. Logično je da se odužimo žrtvama, mislim da je to jedna civilizacijska vrijednost oko koje ne bi trebalo biti spora", kaže nam Gire.

Prijedlog podržava 20 gradskih vijećnika tako da Gire uopće ne sumnja da će biti nekakvih problema oko izglasavanja naziva novog splitskog trga.

Bit će svakako zanimljivo vidjeti što će napraviti Baldasar, koji se jučer sramotio na proslavi Dana antifašizma. Poručio je antifašistima da bi bilo najbolje da se više ništa ne spominje jer po njemu, svako spominjanje antifašizma vuče prema fašizmu, a zatražio je i da se oda pijetet palim ustašama jer su u smrti jednaki kao i poginuli partizani.

Antifašisti traže: Park prvog splitskog odreda, ali partizanskog

Pretpostavlja se da Ževrnjin HDZ neće biti za ovaj prijedlog, jer je šef splitske organizacije Petar Škorić već zaključio kako su trgovinom za Park splitskog odreda sa Prilazom žrtava komunizma zaključili priču oko naziva ulica, trgova i parkova u spomen na događanja iz Drugog svjetskog rata. Škorića je jučer prozvao profesor Josip Milat, predsjednik Udruge antifašista. Najavio je kako neće zašutjeti i kako će i dalje tražiti da Split dobije spomen na svoje antifašiste. Milat nam je jutros kazao kako će Baldasaru uputiti protestno pismo u kojem će tražiti da Park Prvog splitskog odreda dobije pridjev partizanski. Na komentare kako ni ulica u predratnom Splitu nije imala naziv "partizanski", Milat odgovara kako to tada nije bilo potrebno, a danas jest.

Župan Ževrnja nije došao na jučerašnju proslavu antifašista u Muzeju Grada Splita, već je poslao predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara. Prije koji mjesec smo pisali kako je u Drumu u općini Podbablje otkrio spomenik braniteljima sa velikim slovom U napravljen preko spomen ploče poginulim partizanima. Za taj detalj nije znao, a U nije ni primijetio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.