Splićani bijesni zbog velikih kontejnera, oglasio se Puljak

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

STANOVNICI splitskog gradskog kotara Spinut okupili su se u nedjelju navečer na izvanrednoj kotarskoj sjednici i dalje se protiveći odluci gradske uprave Splita da se stanica za pretovar otpada, odnosno preskontejneri, postavi u njihovoj četvrti.

Nova stanica za pretovar otpada će se nalaziti između stadiona Poljud i ulaza u park-šumu Marjan, gdje se treba postaviti šest preskontejnera. Tamo bi se trebao dovoziti otpad iz centra grada, unatoč tome što je riječ o rekreacijskoj zoni.

Takva je odluka donesena na sjednici splitskog Gradskog vijeća, održanoj prije nekoliko dana. Tada je od 29 nazočnih vijećnika 15 bilo za taj prijedlog, 12 ih je bilo protiv i dva suzdržana.

Oglasio se Puljak

Danas se putem Facebooka oglasio Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

"Na Spinutu neće biti nikakvog deponija. Jedan od naših najvažnijih ciljeva je očistiti cijeli grad i uvesti infrastrukturu i sustav gospodarenja otpadom koji će osigurati da primjereno odvajamo otpad i da su nam ulice uvijek uredne i čiste", piše Puljak.

"Budući da je centar grada, pogotovo u ljetnim mjesecima, pod većim pritiskom turista, tada je potreban i veći broj vožnji malih tzv. Piaggio vozila po uskim gradskim uličicama. Ta vozila prikupljaju otpad i privremeno ga ostavljaju u većim kontejnerima, koji se onda na kraju dana odvoze na Karepovac", piše.

"Ti veći kontejneri se nazivaju preskontejneri, jer u njih stane više smeća, a s obzirom da se radi o jednodnevnom otpadu i sami kontejneri imaju poklopce za zatvaranje, ne šire neugodne mirise. Sličnih kontejnera već ima na raznim lokacijama po gradu i do sada nije bilo pritužbi građana", dodaje.

"Vidimo da je ova odluka izazvala dosta pitanja kod građana i spremni smo u narednim danima i tjednima uložiti dodatne napore kako bismo objasnili zašto je, nakon mnogih analiza, odabrana baš ova lokacija u širem centru grada.

S obzirom da se radi o problemu koji uključuje veći broj kotareva, kao što su Grad, Bačvice, Varoš, Lovret, Meje i Spinut, porazgovarat ćemo s čelnicima tih kotareva i još jednom vidjeti može li se naći bolje rješenje koje bi omogućilo da se centar grada redovito i kvalitetno čisti, uz što manju neugodnost za građane", kaže.

"Svjesni smo činjenice da komunalni red zahtjeva i infrastrukturu za prikupljanje i odvoz otpada te upravo uspostavljamo sustav polupodzemnih kontejnera po cijelom gradu, kao zamjenu za sadašnje kontejnere, koji su često otvoreni i šire neugodne mirise. Novi sustav će biti uredniji i čišći, a omogućit će odvajanje otpada i bolju čistoću cijelog grada", piše Puljak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.