Trumpov glasnogovornik nakon što je usporedio Asada s Hitlerom: "Iznevjerio sam predsjednika"

Foto: Hina/Gulliver Getty

GLASNOGOVORNIK Bijele kuće Sean Spicer izrazio je osobno i profesionalno žaljenje jer je iznevjerio predsjednika usporedivši sirijskog čelnika Bašara al-Asada s Adolfom Hitlerom, a zbog te pogreške izraelski memorijalni centar Yad Vashem pozvao ga je u posjet kako bi se upoznao s holokaustom.

"Pogriješio sam. Nema drugog načina da se to kaže. Rekao sam nešto što nisam smio i zabrljao", rekao je Spicer novinarima u Washingtonu, prenosi Reuters.

Profesionalno neugodna izjava


Dodao je da je njegova izjava bila profesionalno neugodna jer je predsjednik Donald Trump imao "nevjerojatno uspješnih par tjedana" a njegov posao je da širi poruku o tim postignućima, no on ga je "iznevjerio".

Izraelski memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem iz Jeruzalema pozvao je Spicera da posjeti njegovu internetsku stranicu.

Duboka zabrinutost zbog tvrdnji


"Izražavamo duboku zabrinutost zbog Spicerovih netočnih tvrdnji i manjka osjetljivosti u pogledu holokausta", priopćio je Yad Vashem

"Te izjave pokazuju duboko nepoznavanje događaja tijekom Drugog svjetskog rata, uključujući holokausta. Štoviše, mogle bi ići u prilog onima koji žele falsificirati povijest", dodaje se u priopćenju, koje prenosi AFP.

Spicer je u utorak rekao da Adolf Hitler nije upotrijebio kemijsko oružje, dok sirijski predsjednik Bašar al-Asad jest, no nakon kritika se ispričao jer je previdio činjenicu da su milijuni Židova ubijeni u nacističkim plinskim komorama.

Spicer je to kazao na dnevnoj konferenciji za novinare u razgovoru o napadu kemijskim oružjem 4. travnja u Siriji u kojem je ubijeno 87 ljudi. Washington je za napad optužio Asada.

Ispričao se zbog usporedbe

"Imate nekog toliko vrijednog prijezira poput Hitlera koji ipak nije pao do uporabe kemijskog oružja", rekao je, upitan o ruskom savezu sa sirijskom vladom.

Nacisti su tijekom Drugoga svjetskog rata ubili oko šest milijuna Židova, a mnogi od njih kao i drugi ljudi ubijeni su u plinskom komorama u europskim koncentracijskim logorima.

Upitan da razjasni svoje riječi Spicer je rekao: "Mislim kada se radi o plinu sarinu, on nije upotrijebio plin na svom vlastitom narodu kako to Assad čini".

Spicer se kasnije u utorak ispričao i rekao kako nije trebao napraviti tu usporedbu.

Nije želio umanjiti holokaust

"Bila je to pogreška. Nisam to trebao učiniti i neću to ponoviti", rekao je za CNN. "Bilo je to neprimjereno i neosjetljivo".

"Ni na koji način nisam želio umanjiti groznu narav holokausta. Nastojao sam napraviti razliku o taktici uporabe zrakoplova za bacanje kemijskog oružja na naseljena središta. Bilo kakav napad na nedužne ljude je za osudu i neoprostivo", naglasio je Spicer kasnije u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.