Spasio Jakovinu, ugasio poljoprivrednu apoteku pa izgradio hotel

Foto: D. Miljuš, Facebook, FAH
 
MLADI poduzetnik Damir Koporčić, koji je zbog prijateljstva preuzeo tvrtku tadašnjeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine nakon kupnje njegove poljoprivredne apoteke doživio je poslovni uzlet. Sagradio je luksuzne apartmane na Čiovu. 
 
Koporčić je 2013. godine spasio Jakovinu tako što je kupio njegovu tvrtku TJ PROM za 400 tisuća kuna u jeku afere oko sukoba interesa tadašnjeg ministra poljoprivrede.
 
Htio spasiti Jakovinu
 
Koporčić je krajem 2012. godine za SBPplus objasnio kako su njegov pokojni otac i Jakovina bili veliki prijatelji te da je ministru nudio pozajmicu kako bi riješio njegove trenutne probleme. Jakovina je, objasnio je tada Koporčić, odbio pozajmicu te je htio prodati tvrtku, a Koporčić ju je onda i kupio. Tada je kazao, kako zbog "negativnog marketinga", razmišlja o likvidaciji tvrtke.
 
"Likvidacija tvrtke ide po planu, doduše malo se odužilo, ali ide", rekao je ovih danas za Index Damir Koporčić. Naime, uvidom u poslovne podatke jasno je kako Koporčić od kupovine Jakovinine tvrtke nije zaradio. Prve godine dobit je iznosila 22.200 kuna, a zadnje dvije bilo je  19 tisuća kuna gubitka. 
 
"Da, ostajem pri tome što sam tada i rekao", rekao je za Index Koporčić kada samo ga podsjetili na "spašavanje" Jakovine. Uvidom u poslovne podatke tvrtka TJ PROM vec zadnje dvije godine nema prihode, ima gubitke, a vidljive su i dvije ovrhe od HT-a i HEP-a.
  
Kupio vrijedno zemljište na Čiovu
 
Prema poslovnim podacima, Koporčiću zapravo od tada počinje poslovni uzlet. Naime, Koporčić je do kupnje apoteke bio vlasnikom Caffe bara i Disco cluba u Slavonskom Brodu. No nakon kupovine poljoprivredne apoteke Koporčić kupuje vrijedno zemljište na otoku Čiovu u mjestu Okrug i to kao fizička osoba. Zemljište je blizu mora, a svega 2 kilometra od marine u Trogiru.
 
Dvije godine kasnije točnije u svibnju 2014. godine prebacit će vlasništvo nad zemljištem na tek osnovanu tvrtku OPS iz Slavonskog Broda, a u poslovnim knjigama zemljište je tada procijenjeno na 2,3 milijuna kuna. Višemilijunsko vrijedno zemljište na Čiovu nije imalo teret kredita, i započela je gradnja turističkog zdanja.   
 
 
Koporčić: Porezna me već provjeravala
 
Danas su na tom zemljištu izgrađeni vrijedni apartmani s vanjskim bazenom i vlastitim parkingom svega par minuta udaljeni od mora. Ovisno o veličini apartmana cijena se kreće od 8 pa do 19 tisuća kuna za tjedni boravak. Tek nedavno, točnije, u travnju ove godine vidljiva je zabilježba Zagrebačke banke zbog kredita teškog 6 milijuna kuna. Koporčić je u kratkom razgovoru potvrdio svoju poslovnu akviziciju. 
 
"Da, ali ja sam privatna osoba. Gledajte, mene je već Porezna ispitivala zbog ovog zemljišta, gledali su porijeklo novca i nisu našli ništa. Ne razumijem zašto vas ovo zanima", rekao je Koporčić za Index. 
 
 
Primili prve turiste 
 
U samom Okrugu u ulici kraj turističkog zdanja sreli smo susjede, koji nam kažu kako je dovršen u dvije godine te da je ove sezone primio i prve turiste.
 
"Vlasnik je iz Slavonskog Broda, imaju tu u Okrugu i vikendicu. Otac mu je javni bilježnik, a brat sudac. Prije dvije godine na tom terenu nije bilo ničega. Nismo imali nikakvih problema ni dok se objekt gradio, a ni poslije kada su došli turisti, " kažu nam na kraju u Okrugu.        

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.