Spas čovječanstva: Globalna banka sjemena 150 metara pod norveškim ledom

NA NORVEŠKOM otoku Svalbard, koji je službeno najsjevernije naseljeno područje na Zemlji, 2008. godine je otvorena globalna banka sjemena koja se može koristiti za spas čovječanstva u slučaju katastrofe. Banka je namijenjena pohrani sjemena iz čitavoga svijeta, a pohranjeno sjeme bi se koristilo u slučaju prirodne ili ljudske katastrofe pri kojoj bi došlo do izumiranja životinjskih vrsta na Zemlji.

Globalna banka sjemena se nalazi u blizini grada Longyearbyen i u cijelosti je izgrađena pod zemljom. Približno 130 metara pod površinom se nalaze dvije prostorije u kojima je pohranjeno sjeme iz cijeloga svijeta. Objekt je izgrađen tako da može izdržati sve oblike katastrofe, pa čak i nuklearni napad. S obzirom na to da se nalazi na najsjevernijoj naseljenoj točki na svijetu, za održavanje niskih temperatura se brine sama priroda.

"Pola milijuna komada sjemena, poput velike Noine arke, izaziva različite osjećaje. Ipak, u krizi bilo koje vrste, pa čak i u poljoprivredi, dobro je imati dobru zalihu sjemena", zorno je objasnio Cary Fowler, izvršni direktor tvrtke Global Crop Diversity Trust, koji sudjeluje s norveškom vladom i centrom Nordic Genetic Resource u razvijanju globalne banke sjemena.

Za budućnost biljnoga svijeta također nema straha. Ukoliko bi bilo koja vrsta bila uništena zbog prirodne katastrofe ili rata, moguće ju je obnoviti sjemenom koje je sad pohranjeno na Svalbardu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.