Španjolski premijer uvjerava Britance u Španjolskoj da im Brexit neće naškoditi

Foto: EPA

ŠPANJOLSKI premijer Pedro Sánchez poslao je umirujuću poruku Britancima koji žive u Španjolskoj te Španjolcima koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu istaknuvši da će njihova prava nakon Brexita ostati nepromijenjena.

„Njihova prava će ostati sačuvana bez obzira kakav bio scenarij Brexita“, rekao je Sánchez na konferenciji za medije u Madridu nakon redovite tjedne sjednice vlade. 

 „Želimo da se stečena prava Španjolaca i Britanaca zadrže. Britanci će imati isti status ako isti takav status budu imali Španjolci u Britaniji“, dodao je. Napomenuo je i kako želi da trgovinski ugovori između dvije zemlje ostanu nepromijenjeni.

Mjere za slučaj nepostizanja dogovora

Španjolska bi početkom siječnja trebala predstaviti mjere za slučaj da Bruxelles i London ne postignu sporazum o Brexitu, a koje uključuju zadržavanje prava Britanaca na njezinu tlu. Španjolska bi vlada mogla potvrditi te mjere u veljači. Britansko napuštanje Europske unije aktivirat će se 29. ožujka.

Britancima je Španjolska najpopularnija destinacija i ondje ih živi oko 300.000, uglavnom na južnoj obali uz more. Britanci su ujedno najveći korisnici zdravstvene zaštite među strancima u Španjolskoj. U Ujedinjenom Kraljevstvu, pak, žive i rade brojni Španjolci.

Madrid i London istodobno imaju otvoren spor zbog Gibraltara, britanskog poluotoka na jugu Španjolske, na koji obje zemlje polažu pravo.

Sánchez je u petak, u osvrtu na proteklu godinu, ustvrdio da se Španjolska u posljednjih sedam mjeseci „promijenila na bolje“. „Napravili smo više u posljednjih sedam mjeseci nego prijašnja vlada u sedam godina“, istaknuo je. Njegova ocjena pobudila je kritiku oporbe.

Sanchezova stranka došla na vlast bez izbora

Socijalisti predvođeni Sánchezom u lipnju su smijenili s vlasti konzervativce koji su bili upravljali zemljom od 2011. godine. Sánchez je preuzeo premijersku fotelju nakon što je u parlamentu izglasano nepovjerenje konzervativnoj vladi. Nepovjerenje joj je izglasano jer je vladajuća Narodna stranka, tadašnjeg premijera Mariana Rajoya, bila osuđena za korupciju.

Socijalisti, kao najbrojnija oporbena stranka, tako su bez izbora došli na vlast. Sánchez je u petak ponovio kako namjerava ostati na tom mjestu do kraja mandata, odnosno do 2020. godine kada se održavaju redovni parlamentarni izbori.

"Otvorilo se novo razdoblje političke, gospodarske i socijalne stabilnosti", rekao je.

Njegova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) ima samo 84 od 350 mjesta u parlamentu no i dalje računa na podršku lijevih stranaka poput Podemosa, kao i katalonskih zagovornika nezavisnosti. Vlada je posljednjih dana povećala minimalnu plaću i mirovine, a u Barceloni je održala sastanak s Quimom Torrom, predsjednikom vlade Katalonije, s kojim je dogovorila nastavak razgovora o budućnosti te pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na obali Sredozemnog mora.

Protivljenje Sáncheza dogovornom i međunarodno priznatom referendumu o nezavisnosti Katalonije, na kojem inzistira Torra, moglo bi u nadolazećim tjednima voditi gubitku podrške njegovoj vladi. U siječnju bi trebalo početi suđenje bivšim katalonskim liderima, optuženima za pobunu protiv Španjolske, koje će utjecati na odnos španjolske vlade i stranaka za nezavisnost Katalonije zahvaljujući kojima je Sánchez dobio manjinsku vladu u Madridu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.