Somalski pobunjenici traže pomoć drugih ekstremista



SOMALSKI pobunjenici iz grupe Al Shabaab, povezane s Al Qaidom, pozvali su danas strane militante da im se pridruže nakon što su američke specijalne postrojbe ubile jednog od najtraženijih operativaca Al Qaide u regiji.

Amerikanci su u Smoaliji uspjeli ubiti 28-godišnjeg Kenijca Saleha Ali Saleha Nabhana, a taj je događaj izazvao žestoku reakciju lokalnih ekstremista koji se bore protiv somalske vlade. Američka akcija vjerojatno je uspjela pribaviti važne informacije, ali je dodatno razjarila antizapadno raspoloženje u vjerojatno najopasnijoj zemlji na svijetu.

Nabhan, kojeg se tražilo zbog napada autobombom na hotel u Keniji 2002., u kojemu je poginulo 15 ljudi, bio je povezan sa Al Shabaabom. Al Shabaab, grupa povezana s Al Qaidom, je nakon etiopske invazije postala snažan faktor u razorenoj Somaliji.

Zemlja izvan kontrole

Borci Al Shabaaba su pozvali sve vjernike u borbu protiv nevjernika, a najavili su i kako se moraju boriti da bi oslobodili Afganistan, Palestinu i džamiju Al Aqsa.

Akcija u ponedjeljak provedena je drukčije nego dosadašnje akcije američkih snaga u Somaliji, i mogla bi naznačiti promjenu taktike. Dosad su Amerikanci na militante slali navođene projektile, a u ponedjeljak su se poslužili zračnim desantom.

Somalija, u kojoj je od 2007. poginulo oko 18,000 ljudi, potpuno je izvan kontrole i zbog toga je postala odlično skrovište za tražene militante.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.