Slučaj iz Splita postaje jedan od gorih skandala u povijesti policije

Foto: Screenshot Facebook

SLUČAJ premlaćivanja u Splitu postaje sve neugodniji za policiju.

Splitska je policija, podsjetimo, u petak navečer nakon derbija Hajduk - Dinamo intervenirala pred prostorijama Torcide u Zrinsko-frankopanskoj ulici. 

Kako je objavila policija, na teren su izašli oko 23:50 zbog dojave o galami, odnosno narušavanju javnog reda i mira pred Klubom navijača Torcida. 

"Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja osobe su napale policijske službenike na način da su prema njima bacale boce. U događaju su četiri policijska službenika zadobila lakše tjelesne ozljede", rekli su u subotu iz policije te dodali da su u intervenciji koristili "sprej s nadražujućom tvari i službenu palicu", kao i da su pucali u zrak.

"U cilju odbijanja daljnjeg napada policijski službenik je u zrak ispalio tri streljiva te su policijski službenici uporabili sredstva prisile, sprej s nadražujućom tvari i službenu palicu, a sve kako bi zaustavili daljnji napad i uspostavili povoljno stanje javnog reda i mira", objavili su iz PU splitsko-dalmatinske uz informaciju da su priveli šest osoba, a da su se ostali sudionici događaja razbježali. 

No Torcida je potom objavila snimku na kojoj se vidi kako policija na splitskim ulicama mlati čovjeka koji leži na tlu i koji je već onesposobljen. Na snimci se čuju jauci muškarca. Vidi se kako jedan interventni policajac predvodi batinanje i nekoliko puta udara mladića pendrekom. 

Zakon o policijskim ovlastima, naravno, ne propisuje premlaćivanje čovjeka koji ne pruža otpor ni ako se radi o čovjeku koji je prethodno napao policiju. Uz to, kako se ispostavilo, jedan od mladića koji su premlaćeni, bez obzira na to je li baš on na objavljenoj snimci, uopće nije sudjelovao u incidentu.

Istupili otac pretučenog mladića i šefica restorana u kojem radi

Naime, policija je na presici u nedjelju rekla da su sredstva prisile upotrebljena nad mladićem koji je priveden - greškom.

No nije htjela izravno potvrditi da se radi upravo o mladiću sa snimke pa ostaje nejasno je li baš privođenje i batinjanje nevinog i snimljeno. Načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić u subotu je, naime, rekao da je snimku vidio par minuta prije presice pa je nije želio podrobnije komentirati. 

"Ispričavam se tom mladiću. Mi smo provjerili njegov alibi i na kraju je on pušten jer je potvrđeno da je greškom priveden. Ispričavam se za sve neugodnosti što ih je doživio. Prilikom privođenja te osobe uporabljena su sredstva prisile, a ispostavilo se da se dogodila greška u postupanju", rekao je Marendić o privedenom nevinom mladiću, za kojeg policija još ne želi službeno potvrditi da je upravo on na snimci na kojoj se vidi brutalno premlaćivanje. 

No zato je istupio otac pretučenog mladića koji je u vrijeme incidenta pred prostorijama Torcide kretao s posla. 

"Da su oni njega stavili u lisičine, priveli na ispitivanje i tako utvrdili zašto se zatekao na tom mjestu, ja bih to prihvatio kao policijsku grešku. Ali mlaćenje palicom po leđima, bez ikakva upozorenja, vezivanje, privođenje, oduzimanje mobitela... Pa šta je to?" kaže otac u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Otac je želio ostati anoniman da ne bi, kako kaže, dodatno naštetio sinu. Kaže da njegov sin radi kao kuhar u restoranu u centru grada. To navode i njegovi kolege iz restorana, koji također nije imenovan. Kolege navode da je mladić napustio radno mjesto nešto prije ponoći. Uskoro je bio pretučen.

"Namlatili ste čovjeka ni kriva ni dužna! Taj policajac koji ga je tukao najmanje dvanaest puta ga je palicom udario po leđima. A je li u ijednom trenutku promislio da je moj sin nevin? Pitam se ima li taj policajac kući djecu, brata, sestru, rodbinu... Bi li tako radio da su njegovi u pitanju? Nisam još uračunljiv, nemojte mi što zamjerit", kaže otac.

Voditeljica restorana: U 23:48 je napustio restoran

"Dogovor je da se sin ženi ili meni uvijek javi na mobitel kad iza ponoći namjerava negdje ostati. Te noći se nije javljao i mater ga je zvala na mobitel, ja sam zvao, zvoni, ne javlja se... Negdje oko dva sata mobitel mu više nije bio dostupan. Tada smo se jako zabrinuli i ko dvije lude hodali po kući, da bi negdje oko tri sata meni zazvonio mobitel. S druge strane policajac. Pita me jesam li ja taj i taj. Ne znam kako sam tada ostao na nogama", priča otac. Tada mu je policajac kazao da je njegov sin napao policiju.

Zahvalan je, kaže, ljudima iz restorana koji su poduzeli sve kako bi policiji dokazali da je njegov sin njihov zaposlenik i da nije bio na utakmici. Voditeljica restorana ujutro je ostala šokirana jer obično skupa izađu s posla, a na kameri je zabilježeno točno kad je napustio restoran.

"To je istina, na kameri je zabilježeno da je u ponoć manje 12 minuta napustio restoran", kaže voditeljica restorana iz Varoša.

Šef splitske policije se ispričava mladiću koji je pretučen iako ima alibi, ali ne želi potvrditi da je to mladić sa snimke

I dok stiže sve više dokaza da je policija mlatila čovjeka na tlu (čak i dok je bio vezan!), i to čovjeka koji je potpuno nedužan i čija je jedina krivnja to što se našao na ulici u krivo vrijeme, policija o snimci šuti. 

Danas je šef splitske policije Marendić samo rekao da se ispričava pretučenom koji nije sudjelovao u incidentu, no ponovno nije htio eksplicitno reći da je to mladić sa snimke. 

 

VIDEO: Dalmatinski portal

"Ispričavam se gospodinu kojem se dogodila ova nemila situacija. Mi smo izvijestili u subotu da se radi o osobi koja je privedena s mjesta događaje, indicije su ukazivale da je sudionik tog napada, međutim, upravo zahvaljujući predanosti i radu policijskih službenika utvrđen je alibi. Čovjek je evidentno greškom doveden, ispričavam se zbog neugodnosti", izjavio je Marendić. 

Dakle, prema onome što je rekao šef splitske policije ispada da nevini mladić još biti zahvalan policiji što je potvrdila alibi koji je očito imao. 

Protiv policajca koji ga je mlatio zasad tek disciplinski postupak

Što se tiče policajca sa snimke koji pendrekom mlati mladića, Marendić je objavio samo da je utvrđen njegov identitet, da je pokrenut disciplinski postupak te da je udaljen iz službe dok postupak traje. Napomenuo je i da je puno radio taj dan pa da je bio pod stresom. Na novinarsko pitanje nema li tu kaznenog djela policajca, rekao je da se to još utvrđuje te da surađuju s Državnim odvjetništvom.

"Ne bih kalkulirao o sankcijama. To je osmišljeni model koji se primjenjuje kada je potrebno poslati poruku javnosti i utjecati na policijske službenike da posao prihvate profesionalno i ozbiljno i svako odskakanje u službi nama je nedopustivo i nećemo ga tolerirati. Sve ostalo je predmet daljnjeg kriminalističkog istraživanja", rekao je Marendić.

No ovo postaje pitanje koje se ne tiče samo individualnog prijestupa policajca nego sustavnog problema s postupanjem policije. 

Još se vuku repovi policijske intervencije na odmorištu Desinec

Podsjetimo da se još uvijek vuku repovi obračuna navijača Hajduka i policije na odmorištu Desinec nakon utakmice Dinama i Hajduka u svibnju ove godine. Tada je policija pucala u tlo, a očito i u noge navijača jer je više Hajdukovih navijača bilo propucano. Tada su navijači doista žestoko napali policiju, što su potvrdile snimke nadzornih kamera, no navijači su optužili policiju da ih je nasumce tukla i privodila u koloni te da im je pucala u noge. Uhićen je bio i novinar i Hajdukov navijač Mate Prlić, koji je tvrdio da nije sudjelovao u incidentu, a policija nikad nije rasvijetlila cijeli događaj. Nikad nisu objavljene ni policijske snimke privođenja ili upotrebe službenih pištolja, do čega je, kako je tvrdila policija, došlo kako bi se odbio napad. 

Sada, prema svemu sudeći, postoji dokaz i sa snimki nadzornih kamera iz restorana u kojem radi pretučeni mladić da je policijskim pendrekom izudaran nedužan čovjek. 

Moraju li obični građani strahovati od izlaska na ulicu na dane utakmica da ih policija slučajno ne prebije

Problematiziranje policijskog premlaćivanja, koje se eufemistički često naziva "prekoračenjem ovlasti", ne znači automatski da same policijske intervencije nisu opravdane ili da te intervencije nisu reakcija na navijačko nasilje. No čini se razumno postaviti pitanje trebaju li građani strahovati da se ne zateknu na ulici kada policija hvata huligane jer bi ih bjesniji među policajcima slučajno mogli prebiti.

Umjesto premlaćivanja onih koji su se ogriješili o zakon, valjda postoje neke zakonske sankcije. Postoje, barem na papiru, i neke zakonske odredbe kojih se policija mora pridržavati da se ne bi pretvorila u drugu skupinu huligana pred kojom građani trebaju strahovati.

No sada smo u situaciji da se famozno prekoračenje ovlasti ponavlja. Nakon toga, iz nekog razloga, nema jasne reakcije policije u kojoj se takvo postupanje osuđuje uz sankcioniranje svih onih koji su za to odgovorni, uključujući nadređene. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.