"Slučaj Gall" se nastavlja: Glavni urednik Slobodne protiv HND-a

SAPUNICA u Slobodnoj Dalmaciji se nastavlja. U novom nastavku, glavni urednik novina Zoran Krželj šalje otvoreno pismo javnosti predsjedniku HND-a Zdenku Duki, a u njemu kritizira Duku zbog toga što je stao na stranu kolumnista Zlatka Galla u pitanju "cenzuriranog" teksta o Željku Kerumu.

U tekstu naslova "Duka zabranio novinarsku etiku", Krželj se osvrće na priopćenje koje je HND poslao po pitanju 'slučaja Gall', a u kojemu je Duka napisao da je Gall cenzuriran zbog pisanja o moćnom splitskom poduzetniku i kandidatu za gradonačelnika.

Laži i izostanak provjere

"Ovu laž predsjednik HND-a nije ni pokušao provjeriti, iako su provjera i 'druga strana medalje' prvi postulati novinarstva, već je na njoj utemeljio 'nesumnjivu' optužnicu i osudu mojega uredničkog postupka", piše Krželj, navodeći kako mora reagirati da ne bi potpao pod gebelsovsku taktiku o laži koja nakon tisućitog ponavljanja postaje istina.

"Dakle, Zlatku Galu nisam zabranio ništa. Istina je da sam, obavljajući uobičajeni posao glavnoga urednika, zatražio od urednika subotnjeg priloga Slobodne Dalmacije da riješi pitanje sukoba interesa Zlatka Galla koji se kao građanin uključio u predizbornu kampanju, a potom kao novinar u nekoliko navrata zlorabio moć medija dovodeći time u pitanje vjerodostojnost, nepristranost i ugled Slobodne Dalmacije", nastavlja Krželj.

Gall je, po riječima svog urednika, "za difamaciju (Keruma, op.) potražio u anonimnom pismu, prezentirajući tvrdnje iz njega kao činjenice, čime je dodatno, i također vrlo grubo, prekršio novinarsku etiku", a ušao je i u sukob s naputcima državnog Etičkog povjerenstva oko izbora. Stoga je Krželj, kako kaže, "novinaru Gallu osobno "potpisao" zabranu da tijekom predizborne kampanje koristi povlaštenu poziciju komentatora Slobodne Dalmacije radi promicanja izbornih ciljeva za koje se javno opredijelio građanin Gall".

Osobno mu "potpisao" zabranu

"Gallova kolumna nije dakle ni 'zabranjena', niti 'cenzurirana', već jednostavno nije objavljena, jer je neobjavljiva za svakoga urednika koji drži do sebe i novine u kojoj radi, pa tako i za urednika subotnjeg priloga Slobodne Dalmacije, koji je, umjesto Gallove, objavio profesionalno odrađenu kolumnu slične teme, ali drugoga autora", nastavlja Krželj.

Krželj navodi primjere jedne novinarke Radio Splita koja je zamrznula svoj rad u medijima tijekom predizborne kampanje u kojoj sudjeluje, te jednog novinara Radio Dalmacije koji je zbog istih razloga odustao od emitiranja svoje emisije.

"Umjesto da mu sugerira isto ponašanje kao jedino prihvatljivu i časnu mogućnost, predsjednik HND-a podržava Galla bez ikakve ograde. Sramotno, ponižavajuće, za novinare i novinarstvo, a vrijedno i pozornosti Državnog izbornog povjerenstva", zaključuje Krželj.

J.D.
Foto: Jure Mišković (Cropix)
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.