Slovenski sindikat liječnika opet zaprijetio štrajkom

Ilustracija: Pixsell/Marijan Šušenj

SLOVENSKI sindikat liječnika i stomatologa (Fides) zaprijetio je ponovnim organiziranjem  "bijelog" štrajka, tvrdeći da  time upozoravaju vlasti da nisu ispunile obveze dane prije tri godine, kad su štrajkaške aktivnosti prekinuli jer im je bilo obećano povećanje plaća i izrada standarda i normativa za njihov rad.

"Standardi i normativi rada tada su po dogovoru s vladom ušli u naše kolektivne ugovore", kazao je predsjednik Fidesa Konrad Kuštrin nakon godišnje konferencije liječničkog sindikata.

Početak u svibnju

Dodao je da bi "bijeli" štrajk mogao početi u svibnju, što je, kako je dodao, ovisno od toga hoće li nadležni uspjeti implementirati dogovor o normativima rada u zdravstvu, kako je bilo dogovoreno. O štrajku će odlučiti glavni odbor sindikata, dodao je.

Štrajk bi se održao tako da bi se svi liječnici i stomatolozi "strogo držali" dogovorenih normativa i standarda u radu, što znači da bi u sustavu moglo doći do zastoja.

Kuštrin  je potvrdio da sindikat liječnika ponovo inzistira na razgovorima o izuzimanju plaća liječnika iz  zajedničkog sustava plaća u javnim službama i državnim poduzećima jer u međuvremenu - nakon zadnjeg štrajka - nije došlo do obećanog povećanja liječničkih plaća.

Ministarstvo zdravstva, međutim, tvrdi da su plaće liječnicima na osnovi tadašnjeg dogovora u međuvremenu povećane za 13 posto, objavili su u petak slovenski mediji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.