Slovenski premijer planira opet razgovarati s Junckerom o teranu

Foto: FaH

SLOVENSKI premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da će uz rub sastanka šefova država i vlada Europske unije vjerojatno na kratko govoriti i s predsjednikom Europske komisije, Jean-Claduom Junckerom, o problemu vina teran.

"Vjerojatno ćemo barem na kratko govoriti o tome i o još kakvom drugom problemu", kazao je Cerar u razgovoru sa slovenskim novinarima koji prate skup summit EU-a.

Vjeruje Junckeru na riječ

Cerar je rekao da vjeruje na riječ Junckeru s kojim je nedavno u Sloveniji razgovarao o izuzeću od zaštite slovenskog kraškog terana za hrvatsko vino iz Istre istoga imena, te da će se postupak prihvaćanja i objave delegiranog akta, kojim bi Komisija priznala istarskim vinarima da to svoje vino trže pod nazivom "Hrvatska Istra - teran", zaustaviti dok se ne ispitaju tvrdnje Slovenije u kojima navode da je Hrvatska u svom zahtjevu Komisiji dostavila "djelomice krivotvorenu" dokumentaciju.

"Vjerujem da će se postupak za priznavanje izuzeća za hrvatsko vino zaustaviti i da će se proučiti nove činjenice", kazao je Cerar novinarima, te dodao da teran pripada isključivo Sloveniji.

Slovenski mediji navode da je Europska komisija najavljeni delegirani akt, kojim bi se za hrvatski teran odobrila uvjetna zaštita, namjeravala objaviti početkom mjeseca. Također naglašavaju da do toga još uvijek nije došlo, iz čega bi se, kako navode, dalo zaključiti da je postupak obustavljen nakon Junckerova posjeta Ljubljani prošloga tjedna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.