Slovenski liječnici traže uvođenje obaveznog cijepljenja

Ilustracija: EPA

SLOVENSKO liječničko društvo pozvalo je vlasti da uvedu obavezno cijepljenje protiv koronavirusa kako bi se zdravstveni sustav vratio u normalu. 

"Želimo svim pacijentima vratiti normalan pristup liječenju svih bolesti", rekli su u svom priopćenju. 

Liječnici su istaknuli kako slovenski pacijenti već dvije godine odgađaju preglede. 

"Hitna je potreba zaštititi sve pacijente i omogućiti im pristup zdravstvenim uslugama koje su imali na raspolaganju prije pandemije koronavirusa. Naime, liječnici su suočeni s dodatnim opterećenjem koje predstavljaju oboljeli od koronavirusa", kažu. 

"Sloboda pojedinca ograničena slobodom bližnjeg"

Napominju kako je cijepljenje ključno jer olakšava tijek bolesti i time se liječi više oboljelih od drugih bolesti te dodaju kako je sloboda pojedinca ograničena slobodom bližnjeg. 

"Necijepljene osobe dovode u ugrozu cijepljene i osobe krhkog imunološkog stanja, što nije etički. Cijepljenje je besplatno i dostupno svim stanovnicima Slovenije", rekli su u svom priopćenju. 

Zabranjeni masovni dočeci

Podsjetimo, Slovenija je zabranila masovne dočeke Nove godine na otvorenom, ali je dopustila rad ugostiteljima do ranih jutarnjih sati, uz predočenje covid-potvrda i negativni test, koji će, bez obzira na covid-status, morati imati svi.

>> Slovenija zabranila masovne dočeke na otvorenom, u crkve samo s covid-potvrdom

Slovenska vlada objavila je epidemiološki okvir koji će biti na snazi tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, koji je znatno blaži od lanjskog, kad je skoro sve bilo zatvoreno.

Održavat će se polnoćke

Za razliku od prošle godine, ove će se u crkvama održati i ponoćne mise, ali će na njih moći doći samo oni koji ispunjavaju PCT uvjete, što znači da su cijepljeni protiv covida-19, da su ga preboljeli ili se testirali.

24. i 25. prosinca te 31. prosinca i 1. siječnja bit će dopušteno okupljanje osoba iz najviše triju domaćinstava, pod uvjetom da osobe starije od šest godina prije toga obave testiranje, objavila je slovenska vlada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.