Slovenija ima 11.680 novozaraženih i 25 umrlih

U SLOVENIJI je u zadnja 24 sata potvrđeno 11.680 novozaraženih koronavirusom, skoro isti broj kao i dan ranije, a umrlo je 25 oboljelih, što je najviše u jednom danu u nekoliko zadnjih mjeseci, dok epidemiolozi upozoravaju da je stanje i dalje ozbiljno, premda se peti val epidemije stišava.

"Broj zaraza među starijom populacijom je u porastu, zato s fazom zaostatka očekujemo povećanje hospitalizacija", kazala je na konferenciji za novinare u subotu epidemiologinja Nuška Čakš Jager iz slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Dodala je kako je u cijeloj EU zbog dominantne omikron varijante prijenos zaraza izuzetno velik, što opterećuje zdravstvene sustave i smanjuje funkcionalnost društva.

"U Sloveniji još nismo na zelenoj grani iako se kod omikrona registrira manje težih oblika bolesti, no kod nas u Sloveniji je 14-dnevna incidencija zaraženih znatno iznad prosjeka EU", kazala je Čakš Jager, koja u NIJZ-u vodi sektor za zarazne bolesti, te je takvo stanje pripisala ispodprosječnoj procijepljenosti populacije.

Pad broja ljudi u bolnici

Studije pokazuju da cijepljenje ipak štiti pred težim oblicima bolesti, upozorila je te pozvala one koji se još nisu cijepili da to što prije naprave, a one koji su cijepljeni osnovnim dozama da prime i booster dozu.

NIJZ procjenjuje da su u Sloveniji trenutno aktivno zaražene 197.304 osobe, što je 2335 slučajeva više nego dan ranije, a 14-dnevna incidencija je povećana za 110 zaraženih i trenutno iznosi 9361.

Broj covid-pacijenata koji su hospitalizirani s jučerašnjih je 779 smanjen na 746, dok ih 133 treba intenzivnu njegu, prema zadnjim podacima iz bolnica, a s preminulim u zadnja 24 sata broj mrtvih od posljedica covida-19 povećao se na 5959.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.