Slovenci planiraju srušiti arbitražni sporazum

PROTIVNICI arbitražnoga sporazuma u Sloveniji vođeni Franceom Bučarem planiraju rušenje arbitražnoga sporazuma. Prema informacijama koje prenosi slovenski mediji, France Bučar, predsjednik slovenskoga parlamenta u vrijeme osamostaljenja i "otac slovenske samostalnosti", a svojim pristašama osmišljava način najlakšeg rušenja arbitražnoga sporazuma između Slovenije i Hrvatske. Bučar se sastaje s pristašama njegove ideje i razrađuje plan.

Prema Bučarevoj ideji, Slovenija može odstupiti od arbitražnoga sporazuma, ako se pitanje arbitraže prošiti na pitanje sukcesije bivše Jugoslavije u cjelini. Prema tome planu, slovensko-hrvatska granica bi se određivala na nekoj budućoj konferenciji na kojoj će se određivati sve granice među nekadašnjim jugoslavenskim republikama i s čijim bi se zaključcima morale složiti sve sudionice konferencije.

Janša protiv Bučara

Iako je Bučar uspio pridobiti značajan broj pristaša, njegove ideje ne mogu steći politički utjecaj dok Janez Janša, vođa najjače oporbene stranke u Sloveniji ne bude "na njegovoj strani". Ipak, koliko god se Janša protivio Pahorovim sastancima sa Kosor i njihovim zaključcima, istovremeno se nikada nije približio Bučarevom kružoku.

Uz sva protivljenja premijer Pahor ustraje na arbitražnom sporazumu. Nakon što slovenski Ustavni sud donese odluku o usklađenosti arbitražnoga sporazuma sa slovenskim ustavom, sporazum će biti poslan na savjetodavni referendum među građanima Slovenije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.