SLOVENCI LIKUJU Pobjeđujemo Hrvatsku u arbitraži, dobit ćemo teritorij nakon 26 godina

Foto: FAH

ARBITRAŽNI sud u Den Haagu danas poslijepodne donijet će odluku o teritorijalnom sporu Hrvatske i Slovenije na moru i kopnu.

>> IZ MINUTE U MINUTU Danas je povijesni dan za Hrvatsku i Sloveniju, ovo morate znati

>> KORAK PO KORAK Kako je uopće došlo do sukoba oko granice Hrvatske i Slovenije

Iako predstavnici Hrvatske neće biti u sudnici, sukladno odluci Hrvatskog sabora iz srpnja 2015. o povlačenju iz arbitraže zbog "teške povrede arbitražnog postupka", Slovenija s uzbuđenjem iščekuje odluku Suda.

Slovenski medij Delo tako piše kako Slovenci očekuju veliku pobjedu. Šef slovenskog parlamenta Milan Brglez tako je ustvrdio kako je ovaj dan usporediv sa slovenskim ostvarivanjem nezavisnosti te članstvom u EU-u i NATO-u.

Delo piše kako se, nakon 26 godina neuspjelih pokušaja određivanja posljednjih nacionalnih granica, presudom suda približava dan kada će slovenska državnost biti zaokružena i teritorijalno.

Važan dan za Sloveniju

Od danas će biti jasno što je točno tijek 670 kilometara kopnene granice s Hrvatskom... To je za Sloveniju vrlo važan dan. Očekuje se da će Arbitražni sud presudu od oko 500 stranica dostaviti ambasadama Slovenije i Hrvatske u Haagu već u jutarnjim satima, i to na francuskom i engleskom jeziku.

Slovenska vlada ima timove za oba jezika koji će odmah prevesti dokument i njegov sažetak će u nekoliko sati biti dostavljen premijeru Miri Ceraru koji će o svemu odmah izvijestiti ministre. Informacije o presudi onda će dobiti slovenski predsjednik Borut Pahor, potom predsjednik Narodne skupštine Milan Brglez, a zatim čelnici slovenskih parlamentarnih stranaka.


Ubrzo nakon javnog predstavljanja presude u Haagu koje će početi u 14 sati, u 14.30 održat će se sastanak slovenskog političkog vodstva na Odboru za vanjsku politiku (OZP) slovenske Narodne skupštine koja je posljednjih nekoliko godine nadzirala provedbu ugovora o arbitraži.

U Sloveniji su se političke strasti oko ugovora o arbitraži smirile nakon referenduma 2010. godine, na kojemu je većina građana Slovenije potvrdila odluku da se južnu granicu utvrdi putem Arbitražnog suda. Od tada je slovenska energija usmjerena na dobru pripremu podnesaka pred Arbitražnim sudom.

Dan nakon odluke

Ali  što će se dogoditi nakon odluke Arbitražnog suda, s obzirom na to da Hrvatska ne uvažava arbitražu?

Delo piše kako će nacionalna tijela poput policije, raznih inspekcija i drugih vladinih agencija raditi isključivo na pravnoj osnovi. Prema prognozama iz slovenske Nacionalne skupštine, može se očekivati da će zastupnici odmah započeti pripreme za provedbu odluke Arbitražnog suda u slovenskom zakonodavstvu. No to se neće moći pokrenuti do završetka procesa te sveobuhvatnog i ovjerenog prijevoda presude Suda. Ključne pripreme bit će gotove do kraja srpnja, što znači da bi nakon kratkog zatišja, u kolovozu Narodna skupština već mogla započeti rad na tom dokumentu.

Današnji događaj u Haagu budno će pratiti i slovenska i hrvatska javnost. Proteklih tjedana provodi se intenzivno lobiranje pa su tako prošlog tjedna na europskom samitu slovenski premijer Miro Cerar i hrvatski premijer Andrej Plenković pokušali pridobiti druge lidere. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec prije odlaska u Haag, gdje će nazočiti objave presude, odradio je skandinavsku turneju i osigurao podršku za Sloveniju.

Očekuje se da će oko provedbe odluka arbitraže važnu ulogu imati diplomatski pritisak. Hrvatska tvrdi da je sporazum koji je potpisan pod pokroviteljstvom Europske komisije, ništavan.

Njemačke vlada pak očekuje poštovanje presude suda.

"Njemačka vlada smatra da je važno da se odluke oko arbitražu poštuju i da ih uključene stranke provode. Poštovanje integriteta međunarodnih sudova u interesu je svih zemalja. Države članice EU-a trebaju biti dobar primjer toga", naglasili su tako nedavno iz njemačke ambasade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.