Slovaci biraju predsjednika. Kampanja je puna mržnje, kaže predsjednica

Foto: EPA

SLOVAČKA predsjednica Zuzana Čaputova osudila je gnjev i mržnju u predizbornoj kampanji, uoči sutrašnjih izbora nakon kojih bi njezina zemlja mogla skrenuti s prozapadnog smjera.

Slovačka ostaje u EU i NATO-u

No kako je naglasila u intervjuu za agenciju France Presse, Slovačka će ostati u EU i NATO-u bez obzira na rezultat izbora. Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da je favorit na izborima stranka Smer-SD koju vodi Robert Fico, bivši premijer u tri mandata čija su populistička retorika i politički prijedlozi često proruski.

Drugi glavni kandidat je liberalna Progresivna Slovačka koju vodi potpredsjednik Europskog parlamenta Michal Šimečka. Čaputova je bila članica te stranke do izbora za predsjednicu 2019.

"Nijedna od relevantnih političkih stranaka, koje bi mogle formirati vladu kao izborni pobjednici, ne govori o napuštanju EU ili NATO-a", rekla je Čaputova. Brine je ton predizborne kampanje koji uključuje emocije bijesa, čak mržnje. U kampanji se dogodilo nekoliko fizičkih obračuna, a karakterizira je val dezinformacija na internetu, kažu analitičari.

Čaputova: Mogu razumjeti frustracije, ali...

"Društveni mediji novi su fenomen koji donekle ugrožava demokraciju, i to ne samo u srednjoj Europi. A mi zanemarujemo temu njihove demokratske regulacije", rekla je Čaputova. Nova vlada zamijenit će tehnički kabinet postavljen prošle godine nakon što je nestabilna četverostranačka koalicija desnog centra postala žrtva unutarnjih sukoba.

Čaputova je kazala da može razumjeti nezadovoljstvo građana sa situacijom u kojoj su se u tri godine promijenile tri vlade.

"Mogu razumjeti da su mnogi frustrirani i zabrinuti. Ali neki će se odlučiti za radikalno, brzo, populističko, čak ekstremističko rješenje, dok će drugi izabrati promjenu s konstruktivnim, pristojnim i pomirljivim pogledom usmjerenim prema Zapadu", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.