Slovačka je izgubila borbu protiv korupcije

Foto: Profimedia

Premijer Robert Fico predvodio je sustavno uništavanje sposobnosti Slovačke da se uhvati ukoštac s korupcijom. Njegovi su politički suparnici zbog toga bijesni. Vlada u Bratislavi poduzela je tijekom ljeta nekoliko koraka kako bi dodatno razbila institucije za borbu protiv korupcije, što je izazvalo bijes oporbenih lidera, boraca protiv korupcije i slovačke javnosti.

Ti su koraci uključivali preuređenje javnog televizijskog servisa u državni televizijski kanal i rat protiv kulture, uključujući političko otpuštanje dvojice popularnih umjetničkih direktora, što je izazvalo masovne prosvjede, piše Politico.

Puštali osuđene kriminalce iz zatvora

No sporna izmjena kaznenog zakona imala je dosad najvidljivije posljedice - puštanje osuđenih kriminalaca iz zatvora. Fico je preživio pokušaj atentata u svibnju, a oporba njegove poteze smatra orkestriranom reformom kako bi pomogao svojim političkim prijateljima koji su se suočili s kaznenim progonom ili zatvorskom kaznom.

Izmjenom kaznenog zakona, provedenom u veljači, ali koji je stupio na snagu tek u kolovozu, smanjene su kazne za širok spektar kaznenih djela, poput korupcije i prijevare.

To je također dovelo do ukidanja ureda posebnog tužitelja, institucije koja se bavila osjetljivim slučajevima korupcije, uključujući one povezane s dužnosnicima Ficove populističke vladajuće stranke Smer.

"Slovačka vlada ne samo da je odustala od borbe protiv korupcije, već izravno stvara idealne uvjete za nju, smanjivanjem kazni, zastrašivanjem i sankcioniranjem odvažnih istražitelja i raspuštanjem policije", rekao je za Politico Ludovit Odor, bivši premijer i zastupnik Europskog parlamenta iz oporbene stranke Progresivna Slovačka.

Sukob s EU

Slovački Ustavni sud kasnije je suspendirao neke od promjena, poput skraćivanja zastare za silovanje, ali nije poništio odluku o ukidanju tužiteljstva.

Vlada je bila prisiljena užurbano prilagoditi amandman u srpnju, nakon što je Europska komisija objavila svoje izvješće o vladavini prava i istaknula da bi Slovačka mogla izgubiti pristup financiranju EU zbog nekih elemenata reforme, što bi moglo umanjiti sposobnost zemlje da istraži neke slučajeve korupcije i zaštiti financijske interese EU.

Erik Kalinak, novoizabrani europarlamentarac iz redova Smera, rekao je za Politico da su "reforme provedene na način koji nije u suprotnosti sa zakonima EU ili međunarodnim pravnim standardima" te da je uvjeren da je te reforme Europska komisija prihvatila i više se ne percipiraju kao problem za korištenje EU fondova ili plana oporavka".

Europska komisija tvrdi da je u bliskom dijalogu sa slovačkim vlastima i da je jasno izrazila svoju zabrinutost u vezi s promjenama kaznenog zakona. Nezadovoljstvo su izrazili i Europsko javno tužiteljstvo i Europski parlament.

Međutim nikakva reakcija nije obeshrabrila Fica i njegove partnere.

Raspustili agenciju za kriminal

Slovačka je vlada 30. kolovoza raspustila Nacionalnu agenciju za kriminal (NAKA), policijsku agenciju koja je istraživala zločine poput korupcije ili terorizma, zamijenivši je s tri zasebne organizacije. Ukinuto specijalno tužiteljstvo prethodno je nadziralo NAKA-ine istrage.

NAKA je tijekom godina istraživala istaknute slučajeve organiziranog kriminala i korupcije pod prethodnim vladama pod vodstvom Smera, uključujući i slučaj na kojem je radio ubijeni istraživački novinar Jan Kuciak.

"NAKA se bliži kraju, kao i njezina zloporaba od strane političara. Od 2020. NAKA je prvenstveno služila kao oruđe političke osvete", napisao je na Facebooku ministar unutarnjih poslova Matuš Šutaj Eštok, upirući prstom u bivšeg glavnog tužitelja i tri bivša premijera.

Optuženi tužitelji

Krajem srpnja, policijski odjel za unutarnje poslove optužio je tužitelja Michala Šureka i bivšeg ravnatelja NAKA-e Lubomira Danka, zajedno s dvojicom bivših policijskih istražitelja, za zloporabu ovlasti.

Svi su prethodno radili na korupcijskom slučaju kodnog naziva Čistilište, u kojem su Fico, ministar obrane Robert Kalinak, bivši šef nacionalne policije Tibor Gašpar i drugi visoki dužnosnici bili osumnjičeni za korupciju i manipuliranje policijskim istragama. Danko sada radi za nevladinu organizaciju Zastavme korupciu (Stop korupciji), a za Politico je rekao da su optužbe protiv njega potpuno neutemeljene.

"Optužbe su potpuno izmišljene i apsurdne. Negiram da bismo moji kolege ili ja počinili bilo kakva kaznena djela. Mislim da su samo trebali maknuti jednog tužitelja iz jednog od velikih slučajeva, ali nisu mogli optužiti samo njega jer bi to bilo previše očito", rekao je Danko.

Čak 23 istražitelja NAKA-e koji su branili svoje optužene kolege raspoređeni su u druge policijske uprave. 

88 posto Slovaka misli da su sudovi korumpirani

Statistika Transparency Internationala Slovačka otkriva kako 88 posto javnosti vjeruje da su slovački sudovi korumpirani te da samo 33 posto građana vjeruje pravosudnom sustavu.

Jedan od onih koji su oslobođeni iz zatvora prema novom zakonu je Dušan Kovačik, bivši glavni specijalni tužitelj i Ficov saveznik, čiju je kaznu suspendirao ministar pravosuđa Boris Susko prije nekoliko tjedana, što je dovelo do prosvjeda u kojima se tražila ministrova ostavka.

Specijalni kazneni sud nedavno je potvrdio Kovačikovu krivnju za primanje mita od 50.000 eura od mafije kako bi obustavio istragu u raznim slučajevima. Presuda nije pravomoćna, a Kovačik se žalio Vrhovnom sudu.

"Političar se miješa u pravosudnu vlast"

"Zabrinjava me što se političar miješa u pravosudnu vlast u tako važan i politički eksponiran slučaj", rekao je politolog Radoslav Štefančik s Ekonomskog sveučilišta u Bratislavi. Fico je, pak, u kolovozu rekao da je slučaj Kovačik "školski primjer manipuliranog suđenja".

Peter Košč, poslovni čovjek za kojim je raspisana međunarodna tjeralica u okviru šire istrage korupcije protiv Kovačika, također je najavio da se vraća u Slovačku. Iako je već godinama u bijegu, može se vratiti jer je sud obustavio njegov kazneni progon nakon stupanja na snagu izmjene kojom se skraćuju rokovi zastare za razna kaznena djela.

Kalinak, Smerov zastupnik u Europskom parlamentu, kaže da je Suskova odluka da suspendira Kovačikovu kaznu "u potpunosti u skladu sa zakonom". Bivši premijer Odor rekao je da EU jako dobro zna što se događa u Slovačkoj i da je samo pitanje vremena kada će morati reagirati.

"Bit će mi žao kad se to dogodi jer Fico i njegovi prijatelji neće biti pogođeni sankcijama EU. Nedavno su uveli doživotnu rentu i uživat će u obilnim mirovinama. A Slovaci bez europskih subvencija to će platiti lošijom kvalitetom života", rekao je Odor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.