Skroman rast na kineskom tržištu auta

Foto: EPA

KINESKO tržište automobila skromno je poraslo prošle godine zahvaljujući oporavku prodaje od srpnja i snažnom rastu u prosincu, pokazuju preliminarne brojke udruženja autoindustrije PCA.

Kineske isporuke osobnih automobila porasle su za 1.8 posto u 2022. godini, na 20.7 milijuna vozila, objavilo je danas u Pekingu udruženje PCA. Najvažnije svjetsko tržište poraslo je tako u 2022., drugu godinu zaredom, nakon nekoliko godina pada.

Isporuke u prosincu porasle za 15%

U prosincu isporuke kupcima porasle su za 15 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, uz isporučena 2.43 milijuna automobila. Na mjesečnoj razini uvećane su gotovo 50 posto. U studenome su im uteg bila korona-ograničenja u mnogim gradovima i regijama, koja je Peking sada značajno ublažio .

Skok potražnje na kraju godine bio je uvelike očekivan jer su građani odlučili iskoristiti priliku za kupovinu prije najavljenog ukidanja određenih subvencija za ekološki prihvatljivije automobile i nižih poreza za modele s učinkovitom potrošnjom goriva na prijelazu godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.