Sjeverna Koreja lansirala interkontinentalni projektil, pljušte reakcije

Foto: EPA

SEUL i Washington su odgovorili vojnim vježbama na sjevernokorejsko testiranje interkontinentalne balističke rakete koje su osudili i čelnici regije okupljeni na summitu, a Moskva je kritizirala Sjedinjene Države jer testiraju strpljenje Pjongjanga, prenose agencije.

Južnokorejsko ministarstvo obrane objavilo je da su njezini vojnici održali zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama u petak, koristeći borbene zrakoplove F-35A u odgovoru na jutrošnje testiranje interkontinentalne balističke rakete iz Sjeverne Koreje koja je pala nekih 200 kilometara od Japana.

SAD, Južna Koreja, Kanada, Novi Zeland, Japan i Australija zajedničkom su izjavom najoštrije osudili sjevernokorejsko testiranje na sastanku održanom na rubu summita APEC-a koji je sazvala američka potpredsjednica Kamala Harris, objavila je japanska vlada, a prenosi Reuters.

"Ovakvo ponašanje Sjeverne Koreje besramno je kršenje više rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti", rekla je na sastanku i naglasila da "to destabilizira sigurnost u regiji i nepotrebno podiže napetosti". Japanski premijer Fumio Kishida upozorio je na nova raketna testiranja, kao i na moguću nuklearnu prijetnju, priopćila je japanska vlada.

Interkontinentalni projektil pao samo 200 kilometara od Japana

Sjeverna Koreja navodno je ispalila interkontinentalni balistički projektil (ICBM) koji je pao samo oko 200 kilometara od Japana, a koji je dovoljnog dometa da dosegne i kopno SAD-a, rekli su japanski dužnosnici novinarima.

Rusija je optužila u petak Sjedinjene Države da "testiraju" strpljenje Pjongjanga, prenosi agencija AFP.

Moskva je i dalje "predana" postizanju "diplomatskog" rješenja za Sjevernokorejski poluotok, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov. "Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima u regiji (...) draži je drukčiji put (...), kao da testiraju strpljenje Pjongjanga", rekao je Rjabkov za agenciju RIA Novosti. "Sa zabrinutošću pratimo situaciju", dodao je Rjabkov.

Lansiranje, o kojem su izvijestili južnokorejski i japanski dužnosnici, uslijedilo je dan nakon ispaljivanja balističke rakete manjeg dometa, pri čemu Sjeverna Koreja upozorava i najavljuje "žešće vojne odgovore" na jačanje regionalne sigurnosne prisutnosti SAD-a.

Ta zemlja s nuklearnim naoružanjem izvela je ove godine rekordan broj testiranja svog raketnog programa, a prema procjenama američkog State Departmenta, ovo je bilo osmo testiranje ICBM-a ove godine. ICBM je sjevernokorejsko oružje najvećeg dometa, dizajnirano da nosi nuklearnu bojevu glavu do bilo koje lokacije u SAD-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.