Sjeverna Koreja lansirala dva balistička projektila. Imali mogućnost manevriranja?

Foto: EPA

Sjeverna Koreja jutros je lansirala dvije balističke rakete kratkog dometa u vode istočne obale Korejskog poluotoka, objavile su južnokorejske vlasti. Ovo najnovije u nizu ispaljivanja projektila dolazi u trenutku dok južnokorejske i američke snage sudjeluju u najvećim zajedničkim vojnim vježbama od 2017. godine.

Japanske su vlasti priopćile kako se sumnja da su dva projektila letjela na "nepravilnoj putanji", s maksimalnom visinom od 50 kilometara i na udaljenosti od 350 kilometara. Nepravilne putanje mogle bi značiti da projektili mogu manevrirati, za razliku od običnih balističkih projektila, koji putuju u luku.

Nakon lansiranja projektila južnokorejska vojska rekla je da će nastaviti provoditi terensku vježbu Warrior Shield visokim intenzitetom do završetka, koji je planiran početkom travnja.

Lansiranja u porastu

Dvije velike platforme američke mornarice, nosač zrakoplova USS Nimitz i amfibijski brod USS Makin Island, nalaze se u blizini južne obale Južne Koreje i pripremaju se za sudjelovanje u vježbama kasnije ovog tjedna. Sjevernokorejska lansiranja projektila obično su u porastu kada Washington i Seul održavaju zajedničke vojne vježbe.

Najnovije američko-južnokorejske vježbe među najvećima su od 2017., kada je tadašnji američki predsjednik Donald Trump pokušao ponuditi Sjevernoj Koreji mogućnost pregovora o okončanju neprijateljstva te nuklearnog programa.

Sjeverna Koreja je prošle godine izvela rekordan broj raketnih testova, a najavila je daljnji razvoj nuklearnog programa. Testiranje projektila ponovno se pojačalo posljednjih tjedana, dok napetosti na Korejskom poluotoku nastavljaju eskalirati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.