Sjećate se Liberlanda? Donosimo novosti o "ničijoj zemlji"

Foto: Youtube

JEDAN čovjek pokušava stvoriti utopiju na navodnoj ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske. Zabranjeno mu je kročiti na taj teritorij, ali ne odustaje.

Predsjednik je preko vode gledao u voljenu državu. Nalazimo se na čamcu na Dunavu. Da se pokušamo iskrcati, hrvatska bi nas policija odmah uhapsila. Liberland je 7 kvadratnih kilometara nenaseljenog močvarnog područja. Ali u glavi Vita Jedlicke to je ispunjenje libertarijanskog sna - zemlja bez obaveznih poreza, bez kontrole oružja, a valuta je Bitcoin, piše Jolyon Jenkins za BBC.
U ljeto 2015. godine, zajedno s nekolicinom drugih ljudi, tamo je postavio zastavu te je izabran predsjednikom. Od tad je prikupio gotovo pola milijuna potencijalnih građana na internetu. Ima svoju vladu i ambasadore na čekanju, novac od crowdfundinga i bogate donatore. Samo, ima jedan problem - nitko nije uspio stupiti na Liberland preko godinu dana.

To je područje onog što se u pravu naziva terra nullius – zemlja koju ne svojata niti jedna država.

Nakon rata područje je završilo u vlasništvu Hrvatske, koja ga nije prihvatila jer bi to značilo da prihvaća nove granice. Srbiji su nove granice odgovarale jer je onda imala više teritorija. Obje su države rekle ''Ne, hvala'' Liberlandu. Jedlicka je upravo tu vidio svoju priliku.
Libertarijanska utopija

Hrvatska možda ne želi teritorij, ali sigurno ne želi niti libertarijansku utopiju punu oružja na vlastitom pragu. Uhitili su i globili svakog tko je pokušao ući na teritorij. Predsjedniku su čak ovo ljeto zabranili ulazak u Hrvatsku.

Ipak, Jedlicka ne odustaje lako. Posjećivao je libertarijanske konferencije diljem svijeta, imenovao članove vlade te promovirao Liberland na društvenim mrežama. Čak je proveo i arhitektonski natječaj za svoju državu.

Ovog sam se rujna našao s Jedlickom i njegovim ministrom vanjskih poslova, Joseom Miguelom Maschiettom. Prešli smo preko granice noću, predstavljajući se kao turisti. Predsjednik je imao dva cilja - sudjelovanje na regionalnoj konferenciji i žalbu na osudu za ulazak na teritorij Liberlanda.
Sudjelovanje na konferenciji bio je pokušaj da si digne kredibilitet kao pravi državnik. On i ostali Liberlanđani vjeruju da bi oaza slobodnog tržišta mogla revitalizirati gospodarstvo u tom području.
Sudski je slučaj bio čudan. Jedlicka se ustvari nadao izgubiti. Naime, da ga sud globi za ulazak na teritorij Liberlanda, to bi značilo da je tamo međunarodna granica, zar ne? Na njegovo razočaranje, sud je odlučio da nije nadležan te je slučaj zaključen.

Naselje na čamcima

Jedlickin plan je da izgradi privremeno naselje na čamcima na vodama Dunava. Ostali će čamci služiti kao mjesta za sastanke. Posjedovanje zemljišta značilo bi da su im namjere ozbiljne, smatra Jedlicka. Prvi je brod u dosta lošem stanju te ga je kupio za 30.000€.

Minstar Maschietto nas je pratio na putovanju, ali nešto kod njega mi nije sjelo. Rekao je da je služio kao mirotvorac UN-a na Kosovu, ali nije htio reći kad. Uvijek je govorio stvari koje su bile neistinite, ili netočne.

Kad sam se vratio kući malo sam prokopao i otkrio da je sve laž. Prije tri godine predstavljao se kao svjetski poznati pijanist i skladatelj. Čak su prema njegovom čudesnom životu trebali snimiti i film. Kad se sve otkrilo, došlo je do skandala te mu je ekvadorska vlada oduzela titulu počasnog konzula. Da, imao je i to.

Varalica dala otkaz

Maschietto je nestao te se ove godine ponovno pojavio kao Liberlandov ministar vanjskih poslova. Kad sam Jedlicku izvijestio o prošlosti njegovog ministra, bio je šokiran. Maschietto je dao otkaz.
Predsjednik mi je pismeno odgovorio te se požalio da baš i nema sreće u odabiru pravih ljudi. ''Nadam se da ću uskoro privući bolje ljude. Možda biste Vi bili zainteresirani raditi za našu obavještajnu službu?'', napisao je.

Povijest nas uči da moramo držati oko i na neprijateljima i na prijateljima. Jedlicka ne pokušava nikoga prevariti, za razliku od svog bivšeg ministra. Ali obojica žive u mašti. Ako Hrvatska i Srbija ikad riješe granični spor, neće ostati mjesta za libertarijanski raj na zemlji.

Ali, kako to Jedlicka voli reći, sve su države fantazije. Sve su samo u vašim glavama, zaključuje Jenkins

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.