Posljednja borba za prijestolnicu ISIS-a u Siriji: "Danas ili sutra grad će biti oslobođen"

Foto: Hina
 
KONVOJ iz Rake, enklave ISIS-a u Siriji koja je pred padom, kreće u subotu i trebao bi smanjiti na najmanju mjeru žrtve među civilima kojima bi se džihadisti mogli služiti kao ljudskim štitom pri povlačenju, priopćila je koalicija protiv ISIS-a predvođena Sjedinjenim Državama.
 
Dogovor o konvoju s ljudima koji će napustiti Raku postigli su lokalni dužnosnici, dodaje agencija Reuters.
 
"Taj dogovor bi trebao minimalizirati civilne žrtve i njime nisu obuhvaćeni strani teroristi", priopćile su koalicijske snage.
 
"Svi ljudi koji napuste Raku temeljem sporazuma bit će pretraženi, a njihov identitet provjeren", navodi se.
 
U priopćenju se objašnjava da koalicija ne odobrava "nikakve dogovore koji bi teroristima ISIS-a omogućili bijeg iz Rake bez da se suoče s licem pravde".
 
Predalo se oko 100 džihadista
 
Glasnogovornik koalicijskih snaga kazao je da se u posljednja 24 sata u Raki predalo oko 100 džihadista koji su "izvedeni iz grada" te da se u nadolazećim danima i dalje očekuju teške borbe.
 
Sirijske demokratske snage (SDF), koje uživaju potporu koalicijskih zračnih udara i komandosa, pokušavaju od lipnja preuzeti kontrolu nad Rakom i pobijediti ISIS. Taj je grad postao svojevrsnom prijestolnicom ISIS-a u Siriji gdje su se planirali napadi na zapadne države.
 
"Danas ili sutra grad će biti oslobođen"
 
Sirijska kurdska milicija YPG u subotu je objavila da je Daesh (arapski akronim za ISIS) na rubu poraza u Raki i da grad može konačno biti očišćen od džihadista.
 
"Danas ili sutra grad će biti oslobođen", rekao je glasnogovornik YPG-a Nuri Mahmud. 
 
Omar Aluš, član Civilnog vijeća Rake, rekao je da je stotinu boraca ISIS-a koji su se već predali, to učinilo nakon razgovora s plemenskim vijećem staraca. To vijeće bi trebalo preuzeti upravljanje Rakom kada bude oslobođena od ISIS-a.
 
"Neki pokušavaju pobjeći s taocima"
 
"Drugi se nisu predali, sada pokušavaju provesti plan da napuste grad s civilima kao taocima koje bi poslije pustili", rekao je Aluš za Reuters. 
 
Zadnjih tjedana oko 1500 civila uspjelo se sigurno prebaciti do linija SDF-a, dodao je glasnogovornik koalicijskih snaga.
 
Konačni poraz ISIS-a u Raki bit će velika prekretnica u naporima da se poništi samoproglašeni kalifat u Siriji i Iraku, gdje je ranije ove godine džihadistička skupina potisnuta iz Mosula.  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.