Širi se dramatični govor Alexandrije Ocasio-Cortez, pogledajte snimku

Screenshot: YouTube/Guardian

AMERIČKI senat u utorak je glatko odbacio rezoluciju demokratske kongresnice Alexandrije Ocasio-Cortez o takozvanom "Zelenom New Dealu", reformi koja bi trebala zaustaviti globalno zatopljenje, s 57 - 0.

Istini za volju, nije se ni radilo o zakonskom prijedlogu, već o neobvezujućoj rezoluciji. Republikanski predsjednik Senata Mitch McConnell progurao je glasanje po hitnom postupku, bez prethodne rasprave, a demokratski senatori su uglavnom glasali suzdržano. Republikanci su ipak ostvarili ono što su htjeli - blokirali su prijedlog mlade kongresnice iz New Yorka, deklarirane demokratske socijalistkinje koja je u samo par mjeseci postala zvijezda na ljevici, dok je u isto vrijeme neprestana meta napada i ismijavanja na desnici. Zeleni New Deal američki konzervativci kritiziraju kao nerealan u zahtjevima i troškovima, tvrdeći da bi se njime, među ostalim, zabranili avioni i uzgoj krava. 

>> Alexandria Ocasio-Cortez: Jedina nada za Ameriku ili socijalistička prevara?

"McConnell je pokušao progurati Zeleni New Deal na glasanje bez rasprave. Pravo pitanje koje trebamo postavljati je: Zašto senatski republikanci odbijaju održati bilo kakve veće rasprave o klimatskim promjenama?", komentirala je Ocasio-Cortez na Twitteru i dodala: "Republikansko odgađanje vezano uz klimu nas košta živote i uništava zajednice. Iowa, Nebraska i mnoge druge (države) na Srednjem Zapadu (SAD-a) su trenutno katastrofalno poplavljene, u jednoj od prvih velikih klimatskih katastrofa u 2019. Zeleni New Deal nas tjera da tražimo plan koji je u razmjerima problema."

Ocasio-Cortez: Je li želja za čistim zrakom i čistom vodom elitistička?

>> Alexandria Ocasio-Cortez: Trebamo li prestati rađati djecu zbog promjena klime?

>> Govor mlade kongresnice o korupciji u SAD-u postao najgledaniji na Twitteru

No Ocasio-Cortez nije ostala dužna republikancima ni u samom Kongresu, nakon što se na sjednici odbora za financijske usluge Zastupničkog doma republikanski kongresnik Sean Duffy narugao Zelenom New Dealu kao "elitističkoj fantaziji".

"Ovo nije elitističko pitanje, ovo je pitanje kvalitete života. Želite reći ljudima da je njihova briga i njihova želja za čistim zrakom i čistom vodom elitistička? Recite to djeci u Južnom Bronxu koja pate od najviših stopa dječje astme u zemlji. Recite to obiteljima u Flintu, čijoj djeci raste razina olova u krvi, njihovi mozgovi su oštećeni do kraja života. Zovite njih elitistima! Kažete da ta djeca žele ići avionom u Davos? Ljudi umiru! A odgovor s druge strane (kongresne dvorane) je uvesti amandman pet minuta prije sjednice? Ovo je ozbiljno! Ovo ne bi trebalo biti stranačko pitanje", poručila je Ocasio-Cortez republikancima. 

"Ljude više brine pomaganje naftnim kompanijama nego pomaganje vlastitim obiteljima? Ne bih rekla. Ne bih rekla. Ovo je o životima. Ovo je o američkim životima i ne bi trebalo biti stranačko. Znanost ne bi trebala biti stranačka", poentirala je kongresnica. 

Ovo nije prvi put da je Ocasio-Cortez izazvala senzaciju svojim govorom u Zastupničkom domu - njen nastup na sjednici Kongresnog odbora za nadzor, u kojem je na šarmantan način iznijela neugodnu istinu o potpunom nedostatku sankcija za kršenje etike i sukob interesa izabranih zastupnika, ali i samog predsjednika, postao je najgledaniji govor nekog političara na Twitteru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.