Sindikat novinara najavio za jesen mogućnost općeg štrajka

"HRVATSKO  novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske su predsjedniku Saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije Nenadu Staziću i predsjedniku Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furiju Radinu uputili pismo s prijedlogom održavanja tematske sjednice na temu krize medija. Pismo je dostavljeno i Pučkom pravobranitelju, Udruzi novinskih izdavača te Hrvatskoj udruzi radija i novina", stoji u priopćenju HND-a koje već dugo vremena upozorava na pad profesionalizma u medijima, na političke i gospodarske pritiske na njih koji pogoduju rastu cenzure i ugrožavaju slobodu govora.

Mediji na prekretnici

"U neraskidivoj vezi s time veliki su problem i sve nesigurniji radni uvjeti novinara, koji izravno vode u autocenzuru",stoji u priopćenju u kojem se predlaže da se do 15. srpnja 2009. godine održi tematska sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora na kojoj bi se raspravljalo o profesionalnoj i ekonomskoj krizi hrvatskih medija. Naime, trenutna situacija pridonosi slabljenju demokracije i pluralizma te jačanju korupcije u zemlji.

"Smatramo da su hrvatski mediji i cijela zemlja na značajnoj prekretnici. Slijedom toga i novinarima je potrebna potpora politike u smislu stvaranja okvira za uspostavu stvarnog medijskog i društvenog pluralizma. Istovremeno, vlasnici medija trebaju shvatiti da su odgovorni za kvalitetno novinarstvo a ne samo za stjecanje profita, te da trebaju surađivati s novinarskim udrugama", ističe se u priopćenju u kojem se upozorava kako vlasnici medija ne poštuju brojne članke iz Zakona o medijima.

Zaštita neovisnosti

"Ne poštuje se ni zakonska obveza donošenja statuta medija- redakcija, koja se tiče njihove samoregulacije, a kojom bi se, među ostalim, novinarima omogućilo da aktivno sudjeluju u izboru glavnih urednika", mišljenja su u HND-u u kojem upozoravaju na nedavnu Skupština SNH koja je odlučila da će SNH pozvati svoje članstvo na tajno izjašnjavanje o općem novinarskom štrajku.

"Naglašavamo da bilo koji oblik političke potpore koju tražimo mora voditi računa o zaštiti novinarske i uredničke neovisnosti, profesionalnih standarda i kvalitete medija, kako bi oni mogli ostvarivati svoju svrhu – da, osim zabave, informiraju, poučavaju i potiču javnost, te da nadziru one koji imaju moć u društvu", stoji na kraju priopćenja.

M.M.
Foto: Goran Šebelić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.