Šimunić: Razočaran sam, ali to ne znači da ću se prestati boriti za svoju zemlju

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

USKOK je danas donio rješenje o odbacivanju kaznene prijave podnesene protiv jednog saborskog zastupnika i protiv gradonačelnika Oroslavja zbog kaznenog djela podmićivanja zastupnika. 

Radi se o slučaju zagorskog HDZ-ovca (tada šefa županijske organizacije te stranke) i saborskog zastupnika Žarka Tušeka koji je sadašnjeg gradonačelnika Oroslavja, a tada nezavisnog vijećnika, Viktora Šimunića pitao: "Kaj bi ti štel biti?"

Viktor Šimunić je za Index komentirao USKOK-ovu odluku. 

"Nemojte prokazivati kriminal jer se nikome neće ništa dogoditi"

"Mene interesira koliko puta čovjeka trebaju pokušati podmititi da bi to bilo kazneno djelo? Treba li to biti 3, 4 puta? Koliko puta treba nekoga snimiti ili uloviti s prstima u pekmezu da bi to bilo kazneno djelo?" rekao nam je Šimunić. 

Pita se kakvu poruku to šalje hrvatskom narodu. 

"Šalje se poruka u smislu 'ne može nam nitko ništa', 'nemojte prokazivati kriminal jer se nikome neće ništa dogoditi'. Svi koji su ikad prokazali kriminal su loše prošli u ovoj zemlji, svi. Ja trenutno jesam razočaran i ljut, ali to ne znači da ću se prestati boriti za svoju zemlju. Da se preselim u Švicarsku?" kaže. 

Vjeruje da situacija može biti bolja, ali kako kaže, samo ako se nastavi boriti. 

USKOK navodi kako nisu ostvarena bitna obilježja kaznenog djela podmićivanja

USKOK navodi da je, nakon što je u medijima objavljena snimka razgovora nezavisnog vijećnika u gradskom vijeću Oroslavja, sa saborskim zastupnikom (Tušek) i s gradonačelnikom Oroslavja započeo s provođenjem izvida kako bi se utvrdile sve okolnosti konkretnog događaja.

Naknadno je, dodaju, vezano za taj događaj USKOK zaprimio kaznenu prijavu u kojoj je bilo navedeno da se pokušalo podmititi nezavisnog vijećnika u gradskom vijeću Oroslavja u zamjenu za davanje podrške jednoj političkoj stranci u formiranju većine u županijskoj skupštini nakon lokalnih izbora u svibnju 2021. godine.

"Provedenim izvidima utvrđeno je da je razgovor vođen prije raspisivanja lokalnih izbora. Također je utvrđeno da nezavisni vijećnik u gradskom vijeću Oroslavja nije imao svojstvo vijećnika u županijskoj skupštini, a koje svojstvo je bitno obilježje prijavljenog kaznenog djela.

"Nisu poduzete nikakve konkretne radnje u pravcu pogodovanja"

Naime, za ostvarivanje obilježja kaznenog djela podmićivanja zastupnika, osoba kojoj se nudi, obećava ili daje mito, u to vrijeme mora biti zastupnik odnosno vijećnik u tom predstavničkom tijelu u kojem bi zatim, na traženje davatelja mita, glasovala na određeni način", navodi se iz USKOK-a. 

Dodaju kako su osim toga tijekom izvida od više osoba uzete izjave iz kojih proizlazi da nakon predmetnog razgovora nisu poduzete nikakve konkretne radnje u pravcu pogodovanja nezavisnom vijećniku u gradskom vijeću Oroslavja.

"Slijedom svega navedenog kaznena prijava je odbačena", zaključuje USKOK. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.