U Srbiji od ospica umrlo još jedno dijete, nije bilo cijepljeno

Ilustracija: Hina, 123rf
 
IZ INSTITUTA za javno zdravlje Srbije Dr. Milan Jovanović Batut priopćeno je kako je zabilježena šesta žrtva ospica u Srbiji. Preminulo je četverogodišnje dijete iz Vranjske Banje.
 
Ospice su bile i laboratorijski potvrđene, a u kliničkom tijeku bolesti došlo je do teške upale pluća. Smrtni slučaj prijavio je Klinički centar Niš. Kako se doznaje, dijete nije bilo cijepljeno. 
 
U Srbiji je od početka listopada do 1. ožujka registrirano 2896 slučajeva oboljenja od ospica. Od toga je 1448 laboratorijski potvrdio Institut Torlak.
 
Najmlađa oboljela je beba stara 15 dana
 
Najmlađa oboljela osoba je beba stara svega 15 dana, a najstarija je imala 65 godina. Najveći broj oboljelih od ospica su djeca mlađa od pet godina i odrasle osobe u tridesetim godinama života. 
 
Prema prikupljenim podacima, 94 % oboljelih nije cijepljeno ili je informacija o tome jesu li primili cjepivo protiv ospica nepoznata. 
 
Trećina oboljelih je hospitalizirana, a od težih komplikacija, povezanih s ospicama, registrirana je upala mozga kod jednog oboljelog i teška upala pluća kod 329 oboljelih osoba. 
 
Prva žrtva zabilježena nakon 20 godina
 
Podsjetimo, prva žrtva ospica u Srbiji je 30-godišnja osoba iz Beograda koja nije bila cijepljena. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom tijeku bolesti kod pacijenta je došlo do razvoja teške upale pluća. 
 
Bila je to prva smrt od ospica zabilježena u Srbiji u posljednjih 20 godina, prijavljena je u Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, 27. prosinca prošle godine.  
 
U siječnju, ospice su uzele nekoliko života u Srbiji. 3. siječnja, Klinički centar u Nišu prijavio je smrt dvogodišnjeg djeteta iz Aleksinca koje nije bilo cijepljeno. Dijete je umrlo od upale pluća. 22. siječnja, na istoj klinici, preminula je 20-godišnja djevojka.
 
19. veljače beogradska Klinika za infektivne i tropske bolesti prijavila je smrt 45-godišnje osobe iz Beograda. Na istoj klinici prijavljena je i smrt 29-godišnje osobe. Obje osobe umrle su od upale pluća.
 
U Srbiji se intenzivno provodi cijepljenje djece starosti od jedne do 14 godina, u skladu s mjerama koje je predložio Institut za javno zdravlje Srbije Dr. Milan Jovanović Batut. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.